čtvrtek 18. října 2007

Dokumenty Google jde prohlížet v mobilním telefonu

Aplikace Dokumenty Google (Google Docs) je nyní na adrese http://docs.google.com/m přístupná i z "chytrého" mobilního telefonu. Na mém mobilu MDA Vario jde procházet seznam dokumentů -- všechny, z určité složky, nezařazené, s hvězdičkou nebo vytvořené mnou -- zobrazovat celé textové dokumenty a částečně, po jednotlivých sloupcích, zobrazovat tabulky. Dokumenty ani tabulky nejde editovat nebo zakládat nové a prezentace nelze ani prohlížet.

Podle zahraničních ohlasů funguje mobilní verze Google Docs nejlépe na iPhonu, který prý zobrazuje celé tabulky (nikoli jen jednotlivé sloupce) a dokonce i prezentace. Já iPhone nemám, takže tuto informaci nemohu potvrdit. Oficiální dokumentace Googlu však podporu prezentací pro iPhone zmiňuje.

Potěšilo mne, že je mobilní verze Dokumentů Google hned od začátku lokalizována do češtiny. Nemožnost editace dokumentů mne naopak zklamala, protože na cestách něco píšu docela často. František Fuka v článku Google Docs nyní i z mobilů sice upozorňuje na možnost zakládat nové dokumenty jejich odesláním na speciální e-mailovou adresu, avšak webově-mobilní verze Gmailu neumí odesílat přílohy, takže ani tato cesta není bez problémů.

Doplněno: O Dokumentech Google pro mobil píše i Patrick Zandl v článku Google Docs mají i mobilní verzi (read-only) a připojuje příklady obrazovek z iPhonu. Je z nich patrné, že iPhone opravdu zobrazuje Google Docs lépe.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k danému článku rád zveřejním. Osobní vzkazy autorovi nebo jiné příspěvky bez informační hodnoty pro ostatní čtenáře budou z komentářů odstraněny, uvítám je však na adrese marek@sovavsiti.cz.