úterý 6. ledna 2009

Začněte rok s prázdnou schránkou

Demotivuje vás pohled na přeplněnou složku došlé pošty? Začněte rok s prázdnou schránkou, radí Matt Cutts z Googlu a přidává jednoduchý postup, jak toho dosáhnout v Gmailu:

  1. Vyberte všechny zprávy v došlé poště (Inbox) a přidejte jim nějaký štítek (label). Pozor, pokud máte zpráv víc než na jednu obrazovku, musíte je vybrat na dvakrát, ale to asi už znáte.
  2. Přejděte na příslušný štítek, zase vyberte všechny zprávy a archivujte je příkazem z rozbalovacího menu nahoře.

Tím si vytvoříte čistý stůl, loňskou poštu kdykoli najdete pod zvoleným štítkem, takže ji budete moci postupně vyřídit, a kdyby vám to náhodou nevyhovovalo, vše jde snadno vrátit zase zpět.

Proč byste to vůbec měli dělat? Protože tím začnete uplatňovat metodu Inbox Zero, kterou její autor Merlin Mann nakazil nejprve Google (viz záznam hodinové přednášky níže) a pak plno dalších.

Česky napsal o metodě Inbox Zero hezký článek Filip Hráček: Jak se nezbláznit z emailu.

Související články ve Všemi Osmi:

5 komentářů:

  1. Já třeba používám FF plugin GTDInbox, takže Inbox mám stále prázdný. Většinu zpráv mám v Action (udělat někdy) nebo Next Action (udělat hned/dnes).

    OdpovědětVymazat
  2. Tuto metodu jsem začal nedávno provozovat a musím říct, že je dobrý pocit mít prázdnou schránku :)

    OdpovědětVymazat
  3. Inbox Zero je super, fungujem tak už pol roka a dá sa to. Ako pri každej metóde aj tu platí že treba byť na začiatku dôsledný a nekompromisný. Po čase to už ide samo. Okrem toho mám aj čistý pracovný stôl ale to už je hardcore.

    OdpovědětVymazat
  4. Zajímavé. Dělám to tak šest let a dnes jsem se dozvěděl, jak se to jmenuje. Inbox Zero.

    Jak jsi to, Marku, myslel tím, že Merlin Mann nakazil nejprve Google? Přednáška je z roku 2007, ale přitom je zřejmé, že ten, kdo vymyslel v Gmailu geniální tlačítko Archive (tuším 2005), musel už tou dobou tenhle koncept znát. Tlačítko Archive je totiž přesně tou funkcí, která Inbox Zero nesmírně usnadňuje a v jiných klientech chybí.

    OdpovědětVymazat
  5. Dušane, metodu nebo její filosofii či hlavní prvky používali lidé určitě už dříve. Až Merlina Manna ale napadlo ji pojmenovat, detailně popsat a v americkém stylu propagovat.

    S tím nakažením jsem to myslel tak, že před Mannovou přednáškou nikdo o Inbox Zero (s tímto jménem) nemluvil, kdežto po přednášce ji začali masivně propagovat i zaměstnanci Googlu po celém světě.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k danému článku rád zveřejním. Osobní vzkazy autorovi nebo jiné příspěvky bez informační hodnoty pro ostatní čtenáře budou z komentářů odstraněny, uvítám je však na adrese marek@sovavsiti.cz.