čtvrtek 15. ledna 2009

Google Notebook končí :-(

Google včera ohlásil okamžité ukončení vývoje Google Notebooku. Je to smutná zpráva a taky už se pod ohlášením objevilo přes sto převážně velmi zklamaných až šokovaných reakcí.

Google Notebook byl (a stále je) můj oblíbený nástroj pro sběr informací, jako jeden z inboxů plnil nezastupitelnou roli v mém GTD workflow, měl jsem radost, že už je mobilní a že už umí štítky. Teď radost nemám. Zřejmě budu muset začít hledat jiný způsob, jak si dělat poznámky.

25 komentářů:

  1. Google Notebook jsem nikdy nepoužíval, takže nevím co všechno umožňoval, každopádně mohu dát tip: Mně se osvědčil Evernote

    OdpovědětVymazat
  2. Právě jste narazil na hlavní nevýhodu webových aplikací! Kdybyste měl offline aplikaci na svém počítači, tak si tvůrce aplikace může rušit co chce, vy máte nakoupeno a nic se vám nestane. Kdyby navíc aplikace byla open-source, mohl byste pokračovat sám ve vývoji, někoho najmout, anebo by třeba pokračoval někdo jiný.
    Takhle vám zbydou jen oči pro pláč. Jste stoprocentním rukojmím provozovatele a ten si může měnit nebo rušit co chce.

    OdpovědětVymazat
  3. To že končí vývoj neznamená konec aplikace, takže ji bude možno dál používat v současném stavu. Nebo se pletu?

    Každopádně můžu doporučit Evernote, ten se mi osvědčil velice.

    OdpovědětVymazat
  4. Ta výhoda offline aplikací je dost iluzorní a velmi krátkodobá. Pokud dodavatel přestane s podporou nějaké aplikace, vzhledem k vývoji hw a operačních systémů, různých nekompatibilit, změn knihoven a různých bezpečnostních děr je jen otázkou času, kdy vám tato aplikace přestane reálně fungovat. A odvolávka na open source (ačkoliv jsem jeho příznivcem) jen vzbuzuje úsměv...). :)
    Google notebooku je škoda, aspoň že zatím zůstáva aspoň jako služba.

    OdpovědětVymazat
  5. Díky za tipy. Evernote jsem si kdysi koupil, ještě když byl jen desktopový. Pak jsem z něj právě přešel na Notebook. Vyzkouším ho.

    Anonymní, toto riziko hostovaných webových aplikací si uvědomuji. Zatím ho stále hodnotím jako dostatečně vyvážené výhodami.

    OdpovědětVymazat
  6. Taktéž doporučuji Evernote. Plná spokojenost.

    OdpovědětVymazat
  7. Som z toho zhrozený. Na GNotebooku mám uložené tony dát. Používam to od záložkovacieho systému, GTD inbox, až po písanie osobných textov. A to som do Gnotebooku vkladal najväčšie nádeje v rámci Google aplikácii.. naivne som si predstavoval ako uzol, zberňu informácií všeho druhu, ktoré potom bude Google zohľadňovať pri hľadaní.. ach..

    OdpovědětVymazat
  8. všiml jsem si, že jako jednu z aplikací co má notebook nahradit jmenují v originálním článku Google Bookmarks.
    je to úsměvné, protože pokud jdete na Google Bookmarks, tak tam uvidíte:

    Check out a better way to organize your bookmarks using Google Notebook

    ví ten google ještě co vůbech chce? :-D

    OdpovědětVymazat
  9. Tohle mě mrzí. Používal jsem ho k několika účelům zároveň (mj. i pro některé redakční poznámky Zdrojáku) a kromě několika mušek mi vyhovoval. Teď aby se člověk bál, že se tam jednoho dne nepřihlásí. Jdu se podívat, jak lze zálohovat data.

    BTW Nevíte někdo o další podobné aplikaci?

    OdpovědětVymazat
  10. Martine, jednotlivé notebooky (bohužel, já jich mám asi 20) jdou exportovat do Google Docs nebo do HTML.

    Alternativní aplikace zmiňuji v odkazovaném článku Jak si děláte poznámky.

    OdpovědětVymazat
  11. Je to škoda. Google Notebook také už nějaký ten pátek používám a tohle mě velmi překvapilo. Těch ostatních pěti služeb, které bude Google rušit, mi líto není, ale tohohle tedy ano. No nic, budu muset přesedlat někam jinam.

    OdpovědětVymazat
  12. Tak to me doslova nasralo. O Google Notebook jsem se dozvedel na tomto blogu. Diky Marku! Google Notebook pouzivam, vyborna sluzba na trideni a sber informaci.. a ted tato zprava..:-(

    OdpovědětVymazat
  13. Zklamaní. Zrovna od Googlu bych takovýto krok nečekal.

    OdpovědětVymazat
  14. Google Notebook jsem kdysi používal, ale nakonec jsem od něj upustil, protože jsem potřeboval něco, co mi bude umět uchovávat poznámky (či spíš souvislejší texty) ve stromové struktuře. Skončil jsem u aplikace Poznámky, která je sice již delší čas nerozvíjená, ale vyhovuje mi. To, že se jedná o desktopovou aplikaci považuji v tomto případě spíš za plus. http://www.slunecnice.cz/sw/poznamky/

    OdpovědětVymazat
  15. Je to velká škoda. Na druhou stranu, jestli aplikace zůstane dostupná v této podobě, nevidím v tom takový problém. Současná podoba a funkce jsou aspoň pro mě plně dostatečné.

    Doufám, že zůstane funkční hodně dlouho a v případě kompletního zrušení dají vědět s dostatečným předstihem.

    Jeden tip na konec: defaultně jede notebook na http, ale pokud zadáte https, budete mít i bezpečnější přenos dat.

    OdpovědětVymazat
  16. Třeba ten Notebook někdo koupí, ehm...

    OdpovědětVymazat
  17. Já osobně preferuji OneNote - součást Microsoftího Office pro studenty a domácnosti (verze 2007). Málo známý, a přitom perfektní program.

    OdpovědětVymazat
  18. Ukončení vývoje Google Notebooku je opravdu velká škoda. I když si říkám, že samotná aplikace může běžet ještě několik let, tak těžko se mohu zbavit mírného strachu ze ztráty dat.

    Největší smůlou na této situace je, že Google Notebook byl opravu unikátním systémem na poznámky. Všechny alternativy pochopitelně také mají co do sebe, ale pro mé nároky byl a ještě pořád je Google Notebook jednička.

    OdpovědětVymazat
  19. Jak to tak čtu, tak prakticky všichni brečí, ale berou to tak, že "pán dal, pán vzal a co já s tím" Myslím, si, že kdyby tak výrazné % uživatelů služby dali Googlu nějak najevo, že "takhle teda ne, strejdo" mohla by být od strýčka Gůgla odezva v přehodnocení svých plánů.

    OdpovědětVymazat
  20. Mykl: Něco by na tom mohlo být, ale těch uživatelů by muselo být opravdu hodně. Prostě oproti gmailu, readeru, kalendáři nebo docs to používalo opravdu málo lidí. Navíc si myslím, že u jiné firmy by se ani neomezovali informovat o konci vývoje. Prostě by nebyly žádné nové aktualizace bez vysvětlení.

    OdpovědětVymazat
  21. a nepsali ze ten kdo jiz je registrovany ze nadale bude moci notebook vyuzivat? jen ze nebudou zadne dalsi nove featury a podpora extension?

    OdpovědětVymazat
  22. I když už to majitelé účtů a dat v Google Notebook možná budou vědět, tak jsem to tady nečetl, takže doplním diskusi - do Evernote už je možné naimportovat poznámky z Google Notebook.

    OdpovědětVymazat
  23. Ja som GNotebook vyskusal ale nakoniec som od neho upustil, rovnako ako u inych online aplikacii mi nakoniec vadila tak rychlost - nebola zla, ale viac mi vyhovuje ked aplikacia vzdy reaguje okamzite.

    Mne sa osvedcila offline windows aplikacia Keynote, ktora je uz nepodporovana ale stale funguje dobre. Okrem GNotebooku ma aj velky vyhodu v tom, ze informacie dokaze ukladat do stromu, co mi osobne vyhovuje.

    OdpovědětVymazat
  24. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  25. Google poznamky budou stale dostupne, zadne nove aplikace si hledat nemusis. Google jen ukoncil vyvoj, ale ne podporu nebo fungovani svych poznamek ... zkratka nam jen rekl, ze se uz zadnych novych funkci nedockame.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k danému článku rád zveřejním. Osobní vzkazy autorovi nebo jiné příspěvky bez informační hodnoty pro ostatní čtenáře budou z komentářů odstraněny, uvítám je však na adrese marek@sovavsiti.cz.