úterý 6. května 2008

Mapy Google ještě jednou česky

O tom, že jsou Google Maps česky Mapy Google, jsem psal již loni v říjnu. Nyní jsou česky ještě jednou, více, lépe a hlavně oficiálně (i když beta, samozřejmě). Co konkrétně je na nich více české než dosud?

  • Spustit je můžete zadáním stoprocentně české adresy mapy.google.cz (i když ta vás přesměruje na dvoutřetinově českou adresu maps.google.cz).
  • Najdete na nich české hotely, restaurace a další firmy. Ty jste mohli najít i dříve, ale nyní jich bude víc, protože kromě obsahu vloženého uživateli, se prohledávají i objekty vložené Googlem (např. ze Zlatých stránek) a samotnými firmami. Příklad: restaurace říčany.
  • Jste-li firma, můžete vložit či opravit umístění své provozovny.
  • Nejste-li firma, můžete alespoň připojit svou recenzi k cizím firmám. (To bude veselo v zemích českých.)
  • Hledat můžete stoprocentní, tj. skloňovanou češtinou. Příklad: restaurace v Říčanech. Jen se nedivte, že to pak hledá trochu jinak -- zřejmě se ještě neskloňuje v uživatelském obsahu.
  • Česky lze hledat i trasy: z Prahy do Benátek.
  • Někde (např. v Praze) funguje hledání adresy vč. čísla doma, jinde (např. v Říčanech) jste alespoň upozorněni, že nalezené místo je jen přibližné.
  • Na adrese www.google.cz/gmm si můžete stáhnout mapy pro mobil v češtině a i v ČR se můžete těšit (nebo děsit -- podle nálady či povahového založení) z toho, že určí vaši aktuální polohu i bez GPS (s přesností +/- 1,7 Km).

Zkrátka můžete dělat skoro vše, co Američané v USA a mnozí jiní cizinci v mnoha jiných cizích zemích, aniž byste museli emigrovat a učit se cizí jazyky. Samozřejmě je otázka, proč byste to vše měli dělat právě s mapami Googlu, když zde máme vynikající mapy Seznamu. To by byl ale jiný příběh, ke kterému se snad ještě někdy vrátím.

Co jsem už dřív napsal o Mapách Google a co by vás mohlo zajímat:

1 komentář:

  1. Bohužel jejich hendikepem je absence kvalitních leteckých snímů na pro většinu ČR, a teď nemám na mysli nevýznamné vesničky...

    Jinak čeština mi vcelku nechyběla, ale velkému množství lidí se díky ní google určitě víc přiblíží.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k danému článku rád zveřejním. Osobní vzkazy autorovi nebo jiné příspěvky bez informační hodnoty pro ostatní čtenáře budou z komentářů odstraněny, uvítám je však na adrese marek@sovavsiti.cz.