úterý 2. října 2007

Google Maps jsou česky Mapy Google

Google dnes lokalizoval svou službu Google Maps -- český název zní Mapy Google. Ti, které dosud odrazovala angličtina, si tedy konečně mohou v češtině vyzkoušet, jak má moderní mapová aplikace vypadat. O mapách Googlu toho asi ještě napíšu hodně, takže zatím jen "na chuť" pár vlastností, které nejoblíbenější české mapy od Seznamu neumějí:
  • Automobilové trasy můžete vyhledávat po celém světě. Nalezenou trasu lze po vyhledání libovolně upravovat přetahováním myší.
  • Všechna místa, která jste kdy na mapě hledali, si můžete nechat automaticky ukládat pro pozdější použití.
  • V okolí nalezeného místa můžete hledat cokoli, nikoli jen firmy jako u Seznamu. Najdete ovšem jen to, co už dříve do mapy vložili jiní uživatelé (viz následující bod).
  • Můžete si "kreslit" vlastní mapy, ukládat si je, sdílet s jinými uživateli nebo zveřejnit nejen na Mapách Google, ale i na Google Earth (která už je také česky). Zde je třeba příklad mojí mapy Říčan.

Na druhou stranu je třeba mapám Seznamu přiznat, že oproti Googlu mají kvalitnější letecké fotografie, většinou i lepší mapové podklady (včetně výborné turistické mapy), přesněji hledají adresy a firem či jiných informačních objektů je v nich zatím určitě víc.

Aktualizováno 7. 5. 2008: O další fázi lokalizace Google Maps se dočtete v článku Mapy Google ještě jednou česky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k danému článku rád zveřejním. Osobní vzkazy autorovi nebo jiné příspěvky bez informační hodnoty pro ostatní čtenáře budou z komentářů odstraněny, uvítám je však na adrese marek@sovavsiti.cz.