neděle 30. září 2007

Aktuální kurzy měn v tabulce Dokumentů Google

Používáte Dokumenty Google a potřebovali byste v nich pracovat s aktuálními měnovými kurzy? Že to nejde? Ale ano, jde. Google Spreadsheets totiž mají geniální funkci importXML, která načítá data z externích XML souborů. A kurzy měn v XML u nás vystavuje např. ČNB.

Funce importXML má dva parametry:

  1. URL načítaného XML souboru. V tomto případě to bude "http://www.cnb.cz/cz/financni_trhy/devizovy_trh/ kurzy_devizoveho_trhu/denni_kurz.xml" -- pozor, musí být dohromady na jednom řádku.
  2. XPath query, neboli dotaz v jazyce XPath, kterým lze vyjímat části XML dokumentu. Ten se bude pro každý údaj kurzovního lístku lišit.
Jednoduchý kurzovní lístek může mít jen tři sloupce:
  1. Kód měny. Parametr XPath query bude "//radek/@kod".
  2. Množství. Parametr XPath bude //radek/@mnozstvi".
  3. Kurz. Do parametru XPath dejte "//radek/@kurz".
  4. Pokud chcete načíst i datum platnosti kurzů, použijte XPath "//kurzy/@datum".

Zde je výsledná tabulka s živými daty. V nápovědě ke Google Docs se dočtete více o funkcích pro načítání externích dat (anglicky) a na W3Schools najdete XPath Tutorial (taktéž anglicky).

1 komentář:

  1. XPath česky: http://interval.cz/clanky/zaklady-jazyka-xpath/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k danému článku rád zveřejním. Osobní vzkazy autorovi nebo jiné příspěvky bez informační hodnoty pro ostatní čtenáře budou z komentářů odstraněny, uvítám je však na adrese marek@sovavsiti.cz.