čtvrtek 4. prosince 2008

Hledání v blozích od Googlu je méně přesné než dříve

Když jsem vám v červnu doporučoval lokalizované hledání v blozích od Googlu (Google Blog Search), prohledávala služba jenom obsah RSS kanálů. Teď však už asi měsíc prohledává celé stránky, což dost podstatně mění její využitelnost.

  • Výhoda: Vyhledávání v blozích nyní najde víc výsledků. Je tomu tak proto, že v mnoha RSS kanálech je místo plného textu článku jen krátké shrnutí, které nemusí hledaná slova obsahovat, i když se v celém článku nacházejí.
  • Nevýhoda: Podstatně klesla přesnost hledání. Blog Search nyní totiž nehledá jen v textech článků, ale i ve veškerém balastu okolo -- v navigaci, záhlaví, zápatí apod.

Nevýhoda se velmi nepříjemně projeví například tehdy, když využíváte hledání v blozích k monitorování zmínek o své firmě či produktu a zároveň máte na blozích či zpravodajských serverech trvalou reklamu, která příslušné slovo obsahuje. Pak se vám totiž do výsledků hledání dostane každý článek, který tyto servery vydají, i když váš název vůbec nezmiňuje.

Je-li počet serverů s reklamou malý, lze problém řešit jejich vyloučením pomocí operátoru mínus. Například dotaz:

google -blogurl:ihned.cz -blogurl:aktualne.centrum.cz

najde slovo google všude s výjimkou serverů iHned a Aktuálně, které ho mají uvedeno na každé stránce. Je to ovšem značně polovičaté řešení, takže doufejme, že Google hledání v blozích co nejdříve vylepší, aby bylo opět použitelné.

Zdroj: Google Blog Search Changes How It Indexes Posts (Vanessa Fox; via Google Operating System)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k danému článku rád zveřejním. Osobní vzkazy autorovi nebo jiné příspěvky bez informační hodnoty pro ostatní čtenáře budou z komentářů odstraněny, uvítám je však na adrese marek@sovavsiti.cz.