neděle 29. června 2008

Export a import uživatelských map Google

Loni jsem psal o tom, jak kreslit vlastní mapy v Mapách Google (Google Maps). Nyní popíšu, jak můžete svou mapu exportovat nebo importovat a k čemu to může být dobré.

Export mapy

Uživatelská mapa jde exportovat do formátu KML. Cesta vede přes odkaz Zobrazit v aplikaci Google Earth, který se nachází nad mapou.

  1. Zkopírujte si adresu, na kterou odkaz vede. Např. ve Firefoxu stačí na odkaz kliknout pravým tlačítkem myši a z menu zvolit příkaz Kopírovat adresu odkazu. V Internet Exploreru je to podobné.
  2. Zkopírovaný odkaz vložte (Ctrl+V) do adresního řádku prohlížeče, ale zatím ho neodesílejte.
  3. V adrese najděte text output=nl a přepište ho na output=kml.
  4. Takto upravenou adresu odešlete a otevře se vám soubor definující vaší mapu ve formátu KML. Ten si uložte někam do svého počítače.

Import mapy

Soubor ve formátu KML můžete do své vybrané či nově založené mapy importovat odkazem Import nad nadpisem mapy. U již existující mapy musíte nejdříve kliknout na tlačítko Upravit, jinak se odkaz Import neobjeví.

K čemu je to dobré

  • Samotný export se hodí k zálohování vlastních map.
  • Exportem a následným importem můžete vytvářet kopie map, např tehdy, když chcete vyrobit více mapy s mnoha společnými prvky.
  • Obdobně lze mapy kopírovat mezi účty.
  • Exportovaný KML soubor jde editovat v Google Earth a poté znovu nahrát do Map Google.

2 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím a děkuji za návod ;) Zajímalo by mě ale jak si stáhnout do navigace mapu vytvořenou na Google tak, aby se tvářila jako jednotlivé body zájmu, nikoli jako cesta. Navigace se po vložení dat ve formátu *.kml snaží chudák vytvořit za každou cenu trasu, což vzhledem k počtu bodů je nekonečné a navíc později nelehko využitelné. Opravdu není jiný způsob než vše titěrně vyhledávat a ukládat do oblíbených přímo v navi? Díky za tipy! havel82david@gmail.com

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k danému článku rád zveřejním. Osobní vzkazy autorovi nebo jiné příspěvky bez informační hodnoty pro ostatní čtenáře budou z komentářů odstraněny, uvítám je však na adrese marek@sovavsiti.cz.