pátek 9. listopadu 2007

Aktuální satelitní snímky počasí na Google Earth

Jestliže vás zajímá aktuální počasí nejen v ČR, ale i v Evropě a ve světě, zkuste Google Earth, která od včerejška nabízí nové vrstvy zahrnující:

  • Satelitní snímky počasí (oblačnost) snímané jednou za hodinu. Zobrazení ale není úplně on-line, poslední aktualizace snímků může být až 2-3 hodiny stará.
  • Radarové snímky, které by měly být aktuální každých 15 minut, bohužel však zatím jen v USA. Podle vyjádření Googlu (anglicky) by měla být Evropa pokryta brzy také.
  • Předpověď počasí pro téměř 50 tisíc světových měst.
  • Vývoj oblačnosti v podobě animace složené ze satelitních snímků počasí za posledních 24 hodin. Tu je třeba stáhnout jako samostatný KML soubor.

Přestože je Google Earth k dispozici v češtině, nové vrstvy se zatím jmenují anglicky (Weather, Clouds, Radar a Conditions and Forecasts). Předpověď počasí se mi navíc zatím neukazuje. Hezké je, že naklápění země (nebo spíš úhlu pohledu) v Google Earth funguje i pro snímky počasí, takže je dobře vidět výška oblačnosti -- viz obrázek.

3 komentáře:

  1. S tou výškou oblačnosti si nejsem tak jistý, Marku. Zkoušel jsem v Google Earth "průchod oblačností" na několika místech na Zemi a oblačnost se vždy nacházela zhruba 30 km nad zemským povrchem. To už je AFAIK stratosféra, v které se žádná oblačnost netvoří.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju za upřesnění, Františku. Jako fysik tomu určitě rozumíš lépe než já. Asi to jsou tedy jen satelitní fotografie bez změřené nadmořské výšky. Uvidíme, jak budou vypadat radarové snímky, až se k nám do Evropy dostanou.

    OdpovědětVymazat
  3. A kde je lišta naklápění? nemohu ji najít.
    Petr.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k danému článku rád zveřejním. Osobní vzkazy autorovi nebo jiné příspěvky bez informační hodnoty pro ostatní čtenáře budou z komentářů odstraněny, uvítám je však na adrese marek@sovavsiti.cz.