sobota 21. března 2009

Nový způsob zobrazení tabulek Googlu

Tabulkový editor (spreadsheet) Dokumentů Google se včera rozšířil o nový typ zobrazení, který byl zatím dostupný jen na mobilních telefonech. Česky se nazývá Zobrazení seznamu a najdete ho v menu Zobrazit. Používáte-li anglickou verzi Google Docs, hledejte v menu View příkaz List View. Následující obrázek ukazuje, jak nové zobrazení vypadá.

Jak je asi z obrázku vidět, k dispozici jsou tyto funkce:

  • Třídění podle jednotlivých sloupců kliknutím na titulek sloupce. Opakovaným klikání se třídění mění z vzestupného na sestupné a naopak. Skutečné pořadí řádků v tabulce se přitom nemění.
  • Filtrování řádků podle hodnot v libovolném sloupci. Bohužel nejde filtr nastavit na rozsah hodnot.
  • Tlačítkem Add lze přidat nový řádek a vyplnit hodnoty jeho sloupců.
  • Obdobně lze odkazem Edit libovolný řádek opravit.

Pokud je správně nastaveno sdílení tabulky, mělo by být zobrazení seznamu dostupné i nepřihlášeným uživatelům. Můžete si to vyzkoušet na vzorové tabulce zájezdů CK Mundo (disclosure: jedná se o mého klienta), mně to ale správně fungovalo jen ve Firefoxu. Google Chrome trval na přihlášení. Snad se jedná jen o dočasný problém, protože list view se velmi dobře hodí právě pro veřejné tabulky.

Více o zobrazení seznamu si můžete přečíst v článku Custom views give you more control of your spreadsheets (Google Docs Blog, anglicky).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k danému článku rád zveřejním. Osobní vzkazy autorovi nebo jiné příspěvky bez informační hodnoty pro ostatní čtenáře budou z komentářů odstraněny, uvítám je však na adrese marek@sovavsiti.cz.