středa 20. srpna 2008

Jak si děláte poznámky?

Mashable včera v článku Top 10 Online Note Taking Applications přinesl užitečný přehled deseti webových aplikací pro pořizování a správu osobních poznámek. V seznamu je můj oblíbený Google Notebook (psal jsem o něm v článku Google Notebook pro lovce informací) i čím dál populárnější Evernote, který jsem před pár lety používal ještě jako desktopový program. Dále zde najdete Übernote, Springnote, Zoho Notebook a pět dalších, o kterých jsem nikdy neslyšel.

Zajímavé výsledky ovšem přinesla anketa, kterou uspořádal asi před měsícem Lifehacker, a která se neomezila jen na on-line aplikace. Podle ní je nejoblíbenější pomůckou na pořizování poznámek papír a tužka (41 % z 5411 hlasů), následuje Evernote (24 %) a Microsoft OneNote (19 %). Google Notebook se jako jediný plnokrevný on-line nástroj (Evernote je desktopový i webový, OneNote je jen desktopový) umístil s 8 % až čtvrtý.

Jak si děláte poznámky vy?

13 komentářů:

  1. Vystridal jsem nekolik kalendaru a to-do listu, nakonec ale vzdy zvitezila A4 a tuzka. Jednoduchost a variabilita jakou toto reseni nabizi zatim u me zatim nic neprekonalo.

    OdpovědětVymazat
  2. Jako [1] pouze s tím rozdílem, že mám trhací blok A5 ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Většinou to byly lístečky po kapsách, nyní http://www.pocketmod.com/ a k tomu všemu i Google Notebook.

    OdpovědětVymazat
  4. OneNote se mi používá nejlíp a úplná paráda by to byla, kdyby Microsoft přidal 2 klíčové funkce:

    1) Integraci s webem (díky Windows Live k tomu asi dřív nebo později dojde)

    2) Integraci s Wordem, Excelem a PowerPointem, tj. poznámky bych mohl všelijak formátovat, mohl bych vložit Excel tabulku apod. Naopak třeba ve Wordu by mohla být položka "Uložit do OneNote" a nemusel bych se starat, kam se soubor uloží - prostě bude v mých poznámkách.

    Dvojka je asi těžká na implementaci, ale pak by OneNote neměl konkurenci.

    OdpovědětVymazat
  5. Ze všeho nejvíce momentálně používám poznámky v Opeře, které mám synchronizované díky my.opera.com.

    OdpovědětVymazat
  6. U mne zatím jednoznačně na poznámky vede zápisník od Moleskine, případně lístečky post-it. Lepší řešení jsem zatím nenašel.

    OdpovědětVymazat
  7. Rychlovky píšu na malé papírky, kterých mám časem na stole kopu. Když uklízím, postupně je procházím, škrtám co už není aktuální nebo co jse udělal a nevyškrtl ze seznamu.

    Dlouhodobější poznámky nebo informace si hážu do OneNote - hlavně kvůli dobrému třídění na Poznámkové bloky > Oddíly/pododdíly > Listy a fulltextovému vyhledávání.

    OdpovědětVymazat
  8. Mně postaší Notepad. Onen soubor nese název todo.txt. Občas také papír a tužka.

    OdpovědětVymazat
  9. u mě taky vítězí OneNote, používám ho na výpisky z knih až po 'klipování' informací, které mě zaujmou. na web dříve či později určitě přenesen bude, i když nvím, jestli bych tuto funkci až tak nutně potřeboval.

    OdpovědětVymazat
  10. magnetická bílá tabule a fix ... jediná nevýhoda je, že se to špatně synchronizuje :)

    OdpovědětVymazat
  11. Záleží na druhu poznámek: pokud jsou to jen rychlovky, tak to řeší malé lístečky, těch mám (v hipsteru pda) vždycky dost.

    Poznámky z textů (z knih i z webu) jsem dlouhou dobu psal jen na papír, ale potom jsem se přes Keynote a Tiddlywiki dohrabal až na Google Notebook.

    OdpovědětVymazat
  12. Právě zkouším winOrganizer a zatím mi vyhovuje. Místo texťáků, wordů, excelů a hromady papírků mám stromovou strukturu informací (kořeny jsou buď samotné poznámky nebo seznamy poznámek, seznamy úkolů atd.). Dříve jsem zkoušel Maple a Evernote, ale ty mi tak úplně nevyhovovaly.
    No a tužku + žluté papírky používám pořád.

    OdpovědětVymazat
  13. Asi před rokem jsem plaintextové soubory zaměnil za OneNote a zatím mi (s některými drobnými výhradami) vyhovuje.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k danému článku rád zveřejním. Osobní vzkazy autorovi nebo jiné příspěvky bez informační hodnoty pro ostatní čtenáře budou z komentářů odstraněny, uvítám je však na adrese marek@sovavsiti.cz.