úterý 29. července 2008

Google lokalizoval hledání v blozích (Blog Search)

Dnes jsem si všiml, že Google lokalizoval do češtiny svůj vyhledavač Blog Search. Adresa je blogsearch.google.cz a oficiální český název zřejmě zní Hledání v blozích Google, i když v nápovědě se zatím výhradně používá Blog Search.

Možná už lokalizace proběhla dříve a mně jen unikla (byl jsem na dovolené), ale vzhledem k tomu, že Hledání v blozích Google nenajde "hledání v blozích Google", asi se jedná o další případ tichého spuštění (silent launch), které je pro Google dost typické.

Anglickou verzi Google Blog Search používám docela intenzivně, protože na rozdíl od normálního vyhledavače umí RSS a obsahuje mnohem víc zdrojů než Google News (česky Zprávy Google). Výborně se tedy hodí k průběžnému monitorování zmínek o nějakém tématu, místu, osobě, firmě apod. Uvidíme, jak se na to osvědčí česká verze.

2 komentáře:

  1. Docela mě pobavilo, že pro omezení na české blogy musí člověk vybrat volbu "blogy v angličtině".

    Jinak i když je to asi správně, tak mě dost tahá za uši tvar "v blozích", to už mi zní líp "v blogách"...

    OdpovědětVymazat
  2. Honzo, to víš, je to beta a ještě neoficiální. Horší je, že to je pomalé -- všechny nové články ze Všemi osmi (a nejenom) zaindexoval mnohem rychleji normální Google. Nemělo by to být spíš naopak?

    Tvar "v blozích" mi přijde OK. Za uši by mne tahalo "v blogách". On je to ale stejně zavádějící název, protože Blog Search hledá prakticky ve všem, co má RSS.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k danému článku rád zveřejním. Osobní vzkazy autorovi nebo jiné příspěvky bez informační hodnoty pro ostatní čtenáře budou z komentářů odstraněny, uvítám je však na adrese marek@sovavsiti.cz.