pátek 30. listopadu 2007

Přečtu si to později

Metodika Getting things done (GTD) vás brzy naučí dvě věci:

  1. Co můžeš odložit na později, odlož.
  2. Odkládat úkoly na později tak, aby se k nim člověk ještě někdy dostal, není tak lehké.

Mým nejčastějším úkolem je přečíst nějaký článek na webu a možná ho i nějak zpracovat. Dodržuji přitom "dvouminutovou" zásadu GTD -- co by mi trvalo déle než dvě minuty, odložím. Odložení má většinou podobu výpisku/ů v Google Notebooku (viz Google Notebook pro lovce informací). K tomu ovšem musím článek nejprve přečíst. Většinou to za dvě minuty stihnu. Když nestihnu, potřebuji speciální GTD inbox "Přečíst později".

Technicky lze zásobník článků k přečtení realizovat několika nástroji:

  • Doputuje-li k vám článek v RSS, stačí hvězdička a štítek "přečíst" v Google Readeru.
  • Články nalezené jinak jde vložit do speciálního zápisníku Google Notebooku.
  • Doplněk pro Firefox i MS Explorer Read it Later. Po instalaci můžete zobrazenou stránku nebo i jenom odkaz uložit dvěma kliky do zásobníku a z něj ji později znovu otevřít. Zásobník je uložen lokálně, nejde přenášet mezi počítači.
  • Doplněk pro Firefox Readeroo. Funguje podobně jako Read it Later, ale ukládá frontu článků k přečtení do vašeho účtu Del.icio.us se speciálním štítkem "toread". Ukládat i číst tedy nemusíte jen na svém počítači.

Přestože na mne koncepce Readeroo působí lépe (otevřenost, přenositelnost, integrace s Del.icio.us), po týdenním paralelním testováním se mi víc osvědčil doplněk Read it Later. Ukládání je spolehlivé, nad čtením mám kontrolu. Readeroo mi při ukládání zlobilo (někdy chtělo heslo, někdy ne, někdy článek uložilo, někdy ne) a články z něj lze vyjímat jen v původním pořadí.

14 komentářů:

  1. Poslední dobou mi k tomu nejvíce vyhovuje právě Google Notebook. Článek uložím jednoduše (pokud jich je víc za sebou tak stačí, kromě prvního, jeden klik) do, k tomu určeného, notebooku. A hlavně je to dostupné z jakéhokoliv počítače.

    OdpovědětVymazat
  2. Jane, také jsem hledal něco, co by bylo na jeden klik, ale s Google Notebookem se mi to nepodařilo. Počítejte se mnou, kolik těch kliků musím udělat:

    1) Pravé tlačítko myši zobrazí menu.
    2) Klik na Note this.
    3) Klik na "zavírátko" Notebooku.

    Navíc jsou mezi kroky 2 a 3 někdy další tři kliky:

    2a) Klik na Move.
    2b) Klik pro rozbalení seznamu.
    2c) Klik pro výběr ze seznamu.

    Celkem tedy 3 až 6 kliků. To už mi připadá docela dost, oproti opravdu jedinému kliku na ikonu Read it Later v toolbaru.

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za tip, už zkouším ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Osobně pro tento účel používám pouze Del.icio.us s rozšířením pro Firefox. K přidání článku do Del.ici.us tak potřebuji dva kliky a zadání tagu přečíst. Pokud mě článek při jeho pozdějším čtení zaujme a myslím si, že by se mi mohl hodit i v budoucnu, pouze u něj změním tagy. Chápu ale, že pro někoho může být i toto řešení příliš zdlouhavé.

    OdpovědětVymazat
  5. Já si tyhle články ukládám do lišty záložek ve Firefoxu a docela se mi to osvědčilo. Samozřejmě je pak třeba tyhle rychlozáložky zase vymazat, ale je to pro mě asi jediný způsob, jak se ke čtení vůbec dostat.

    No a navíc je to absolutně jednoduché :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ja pouzivam 2 pristupy, kt. uz tu boli spominane - drag linky do toolbaru, alebo del.icio.us.

    Ten Google Notebook sa neosvedcil ani mne, ale ani nie tak preto ze by nebol dost rychly, ale preto ze to "notenutie" nebolo zviazane so ziadnou "action" (V GTD terminologii). Proste casom som mal notebook plny kusov textu a liniek, a nevedel som co s tym - poznacil som si to ako zaujimavost? alebo je to toread clanok? Proste tie notes neboli pre mna uzitocne.

    Ozaj, ked sa tu spominalo GTD - existuje v CR/SR nejaka komunita ludi praktizujucich GTD?

    OdpovědětVymazat
  7. Dělám to stejně podobně jako Jirka Tvrdek ... Ve FF mám záložku "Dlouhá chvíle ;)" a když tu dlouhou chvíli mám, tak přečtu a smažu...

    jednoduché rychlé, navíc tam jsou články na které narazím náhodou, jinak si články z RSS, Weblogů, Webtrh a pár diskuzí projedu ráno s kafíčkem a pak to celý den nechám ležet...

    OdpovědětVymazat
  8. Neměli by jste nějakou vychytávku pro Operu?

    OdpovědětVymazat
  9. Taky to řeším jednoduše (a prakticky bez kliknutí): složka "ToRead" na hlavní liště záložek, do které články přetahuju myší. Po přečtení záložku smažu nebo přesunu jinam do bookmarků (pokud stojí za to. No a samozřejmě používám rozšíření Foxmarks pro synchronizaci :).

    OdpovědětVymazat
  10. Ještě pro doplnění: RSS čtečku používám jen doma (aby mě v práci nevyrušovala, mám tendenci články okamžitě číst) a protože používám Thunderbird na e-maily i RSS, přečtené/nepřečtené vidím a průběžně čtu. Tak mi to vyhovuje :).

    OdpovědětVymazat
  11. Ja som v poslednej dobe vyrazne obmedzil pouzivanie RSS citacky. Ono samo o sebe je to dobra vec, akurat je tam ten problem, ze to casto bol akoby unik od prace - "hele, co nove pisu?", no a ked som preklikal tie feedy, tak som mal akoby falosny dojem ze som nieco "spravil". Proste stale som mal dojem akoby nieco nedokonceneho, neprecitaneho.

    Teraz to robim tak, ze tie hlavne weby co sledujem mam proste v bookmarkoch, a ked sa mi chce, idem sa pozriet na web normalne v starom style. ;-)

    OdpovědětVymazat
  12. Já na toto používám Google Bookmarks, bez labelu... typicky třeba diskuse, které má smysl sledovat tak dva tři dny, pak je pouštím ze zřetele. Nebo něco co později zařadím mezi "stálé záložky".

    OdpovědětVymazat
  13. Denně odbírám pár desítek článků přes Google Reader. Problém je s dalšími články.
    Google Notebook mě celkem zklamal, práce s ním je oproti del.icio.us, jak Marku (30.11.) říkáš, pomalejší. Navíc spousta stránek, které čtu už přidává odkaz "bookmark with del.icio.us", takže se mi s del.i.. pracuje dobře. Používám dva tagy - "2-read" pro běžné články a "2-check" pro databázé článků (různé e-zine atp.). Když mám chvíli volna, kouknu na čas ... kontext ... nastavím timer ... a je to.
    Gina Tarpani na Lifehackeru mluví o Google Notebooku jako o jednom z dalších nástrojů Google použitelných pro GTD Davida Allena. Doporučuji zkouknout článek. http://lifehacker.com/software/geek-to-live/getting-things-done-with-google-notebook-256844.php

    OdpovědětVymazat
  14. Přesně pro účely uložení článků k pozdějšímu přečtení slouží náš web http://www.precist-pozdeji.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k danému článku rád zveřejním. Osobní vzkazy autorovi nebo jiné příspěvky bez informační hodnoty pro ostatní čtenáře budou z komentářů odstraněny, uvítám je však na adrese marek@sovavsiti.cz.