pondělí 8. prosince 2008

Učíte se jazyky na internetu?

Připravuji článek o tom, jak lze využívat internet k učení a procvičování cizích jazyků. Chtěl bych v něm představit nejen weby, které se na výuku jazyků specializují, ale i nejrůznější zdroje a metody vhodné k získání a rozšiřování jazykové praxe -- podcasty, videa, konverzační servery, slovníky, jazykové poradny apod.

Učíte se cizí jazyky pomocí internetu? Podělíte se, prosím, o své zkušenosti a tipy v komentářích?

Děkuji.

23 komentářů:

  1. Mám veľmi dobrý podcast, stále si nahrám do mobilu zo dve-tri časti a postupne si ich púšťam keď mám čas, cestujem a tak. Tradičný zdroj, BBC http://www.bbc.co.uk/radio/podcasts/how2/.

    OdpovědětVymazat
  2. Ja uz delsi dobu sleduju vyvoj stránky http://www.lingq.com/
    Prijde mi vcelku uzitecna :)

    OdpovědětVymazat
  3. Poslouchám stejný zdroj jako deep (Tenhle semestr ho ale odklikávám jako přečtený, protože se mi ve čtečce objevuje, když přijdu z angličtiny.) a ještě k němu Listen to English (www.listen-to-english.com/). Obecně hodně čtu anglicky.
    Kdysi jsem si chtěl obnovit znalost latiny. Založil jsem si na to speciální blog, ale dostal jsem se jen do první lekce.

    OdpovědětVymazat
  4. rozhodne najzaujímavejšie čo poznám je http://www.livemocha.com/

    OdpovědětVymazat
  5. Ze zájmu sem se registroval na http://www.livemocha.com/ a docela mě to příjemně překvapilo. Zvlášť hezké je, že si uživatelé můžou opravovat navzájem - tzn. necháte si úkol opravit od native speakera a vy na oplátku opravíte někomu třeba češtinu :) Ale jako všechny komunitní věci to trpí jedním zásadním neduhem - nemůžete si být jistí, že to co se tam naučíte je 100% správně ;) Je to jako se učit z Wikipedie - 90% bude pravda ale když máš smůlu narazíš na pěkné bludy :D

    OdpovědětVymazat
  6. na výuku angličtiny doporučuju skvělý český web www.helpforenglish.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Už se těším na nový článek, protože se chci učit angličtinu a tipy mi pomohou. Občas jsem navštívil, již zmiňovanou stránku www.helpforenglish.cz, kde je hodně užitečných informací.

    OdpovědětVymazat
  8. Již zmíněný web helpforenglish.cz je asi nejlepší free zdroj pro studium angličtiny na českém webu. Jako slovník používám www.online-slovnik.cz (disclosure: jsem zároven jeho autorem).

    OdpovědětVymazat
  9. Pro rozšíření slovní zásoby se mi se v praxi osvědčilo využívat při čtení anglických textů Seznam lištičku, která má zabudovaný slovník. Stačí najet myší na neznámé slovo a objeví se překlad, člověk nemusí nikam překlikávat.

    Nevýhody:
    Jen pro IE a Firefox
    Nedokáže přeložit slovo, za kterým je interpunkce (to už možná odstranili)
    Nepřekládá množná čísla (nevím jestli tohle by šlo nějak pořešit)
    Je třeba si vypnout přihlášení na seznamáckém webmailu, jinak vám bude lištička neuvěřitelně zpomalovat prohlížeč

    OdpovědětVymazat
  10. Na ucenie cudzich jazykov by som z vlastnych skusenosti doporucoval hlavne podcasty. Bud priamo na to specializovane, alebo akekolvek podcasty v cudzom jazyku. Takisto sa mi ako v predoslom komentari osvedcila Seznam listicka.

    Tipy:
    Ucte sa jazyky pomcou podcastu
    Podcasty Oxforduci Standfordu
    Pripadne dalsie

    OdpovědětVymazat
  11. Já si angličtinu procvičuju na audioknihách. Stáhnu si třeba nějakou fantasy mluvenou native speakerem, nasypu do přehrávače a poslouchám a poslouchám a poslouchám....

    OdpovědětVymazat
  12. Napadlo mě přispívat na nějakou frekventovanější cizojazičnou wiki a pak sledovat, jak a jestli to rodilí mluvčí upraví. Mohlo by to fungovat, ale k heslu, které jsem vytvořil na wikitravel (Opava) se nikdo zatím kriticky nevyjádřil. Zřejmě to ale nebude tím, že by to bylo bez chyby, ale tím, že Opava nikoho nezajímá :-).

    OdpovědětVymazat
  13. já narazil na youtube.com na nějaké (celkem zábavné) návody jak psát a vyslovovat prvních asi 15 číslic (v kaně)

    OdpovědětVymazat
  14. strucne popsané zdroje k výuce rozdelene do vice skupin jsou na www.anglictina-on-line.cz, www.nemcina-on-line.cz ...

    OdpovědětVymazat
  15. Pokud se člověk chce podívat na texty v cizím jazyce věnující se ČR, tak doporučuji podívat se na http://www.radio.cz , kde jsou články v nejrozšířenějších jazycích, které připravuje Český Rozhlas už několik let, zároveň jsou k nim podcasty v Realu...

    OdpovědětVymazat
  16. Jako samouk jsem se před časem začal učit čínštinu, obecně považovanou za jeden z nejobtížnějších jazyků, a našel jsem on-line veškeré informace, které jsem ke studiu potřeboval (gramatika, slovníky, tutoriály, dvojjazyčné texty, zvukové nahrávky, videa, poradenství na různých fórech). První tištěný slovník jsem si koupil až po jednom roce studia, a to jenom proto, abych mohl číst texty offline, když pobývám v místech bez internetového připojení. Jsem živoucí důkaz toho, že v současnosti se lze učit a do značné míry i naučit cizí jazyk výhradně z internetových zdrojů.

    OdpovědětVymazat
  17. Deep již zmínil(a) BBC, jenom dodám že mají web přímo pro výuku jazyků: http://www.bbc.co.uk/languages/
    Jejich kurzy pro začátečníky jsou výborně zpracované.

    OdpovědětVymazat
  18. Španělština: Spousta cvičení s nápovědou a automatickou opravou. Od rodilého mluvčího, nyní již domestikovaného peruánce v Praze - Carlose Torrese: torresdepraga.cz

    OdpovědětVymazat
  19. Moc děkuji za tip na slovník v lištičce seznamu, je to pro mě hodně přínostné, nemusím nikde kopírovat slovo, které potřebuji přeložit. Co se týká zdrojů, kde čerpám podcasty pro poslech angličtiny, tak doporučuji eslpod.com

    OdpovědětVymazat
  20. já myslím že livemocha a hfe jsou dobrý a ještě bych doplnil free kurs na lide.cz

    OdpovědětVymazat
  21. aj ja poznám jeden dobrý zdroj - http://sk.lernu.net/
    da sa tam naucit esperanto a takto by som si predstavoval aj ine e-lerning weby

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k danému článku rád zveřejním. Osobní vzkazy autorovi nebo jiné příspěvky bez informační hodnoty pro ostatní čtenáře budou z komentářů odstraněny, uvítám je však na adrese marek@sovavsiti.cz.