středa 3. září 2008

Proč zatím nepřejdu na Google Chrome

Mám za sebou den používání nového prohlížeče Google Chrome. Ještě v něm napíšu tento článek a pak se zase vrátím k Firefoxu. Pro ty z vás, kterým se nechce Chrome testovat, shrnu hlavní důvody, proč mi zatím nevyhovuje. Třeba vám tím ušetřím trochu času.
  • Chybí mi integrovaný Google Notebook. Pokud jste četli, jak Notebook používám, asi chápete, že bez něj nemůžu být. Teoreticky by šel nahradit třeba programem Evernote, který jsem používal dříve, ale to by byl krok zpět.
  • Nevyhovuje mi kontrola pravopisu. Ve Firefoxu si angličtinu, kterou píšu asi stejně často jako česky, kontroluji Google Toolbarem, češtinu nekontroluji ničím. Spelchecker Chromu jde globálně nastavit jen na jeden jazyk, takže ten druhý mi to vytrvale a rušivě podtrhává. Pokud píšete jen jedním jazykem, asi vám to vadit nebude, ale od vestavěných slovníků moc nečekejte -- i ten anglický zná méně slov než já a český je ještě horší.
  • Chybí Flashblock a blokování animovaných obrazků. Jsem už starší ročník, a když se mi na obrazovce něco hýbe, nejsem schopen číst.
  • Nefungují myší gesta. Nepotřebuji jich moc, vlastně mi stačí ta pro pohyb zpět a vpřed, ale už jsem na ně tak zvyklý, že mi bez nich práce trvá o dost déle.
  • Nejde vyhledávat na stránce vybrané slovo (text) ve více různých vyhledavačích. Jde to jen ve výchozím vyhledavači, já to ale častěji potřebuji ve slovníku (ve FF mám rozšíření The Free Dictionary).
No, a to je asi ze zásadních důvodů vše. Chrome má pár dalších nedostatků (chybějící fullscreen mód pro prezentace, divné skákání po slovech pomocí Ctrl+šipka, nešikovné rotování záložek pomocí Ctrl+Tab apod.), které snižují produktivitu, ale na druhou stranu je ďábelsky rychlý a některé jeho vlastnosti -- zejména chytrý adresní řádek -- zase produktivitu trochu zvyšují. Používal bych ho rád, ale dokud nepominou důvody výše, bohužel.

Aktualizace 5. 9. 2008: Některé chybějící funkce lze doplnit -- viz článek Bookmarklety mohou nahradit některá rozšíření Firefoxu.

19 komentářů:

  1. Já ho zatím ještě zkouším. Opravdu v něm fajnově běží googlí aplikace, takže uvažuji, že některé začnu používat. Dřív jsem je nepoužíval, protože (obzvláště v Opeře) to bylo všechno zdlouhavé a těžkopádné.

    A prosím — kde bych mohl ten spellcheck vypnout? Nemohu to najít v nastavení. Podtrhává mi to každé třetí slovo :-/.

    OdpovědětVymazat
  2. Také mi vyhovuje rychlost a adresní řádek. Jinak vzhled je čístý a jednoduchý a v tom se skrývá celá jeho krása, alespoň pro mne.

    V práci jsme beztak rozpoutali vášnivou debatu na téma smluvních podmínek, se kterými uživatel souhlasí stáhnutím Google Chrome. Cituji:

    11. Licence k Obsahu poskytnutá vámi

    11.1 K Obsahu, který odešlete, zveřejníte nebo zobrazíte v rámci Služeb nebo jejich prostřednictvím si ponecháváte autorská práva a jakákoli jiná práva, která ohledně tohoto Obsahu vlastníte. Odesláním, zveřejněním nebo zobrazením obsahu udělujete společnosti Google trvalou, neodvolatelnou, celosvětovou, bezplatnou a nevýhradní licenci k reprodukování, přizpůsobování, upravování, překládání, publikování, veřejné prezentaci a šíření jakéhokoli Obsahu, který předložíte, zveřejníte nebo zobrazíte v rámci Služeb nebo jejich prostřednictvím. Výhradním účelem této licence je umožnit společnosti Google zobrazovat, šířit a propagovat Služby a může být odvolána pro určité Služby, jak je definováno v Dalších smluvních podmínkách těchto Služeb.

    11.2 Souhlasíte s tím, že licence zahrnuje právo společnosti Google zpřístupnit tento Obsah jiným společnostem, organizacím nebo osobám, s nimiž má Google smluvní vztahy v oblasti publikačních služeb a používat tento Obsah v souvislosti s poskytováním těchto služeb.

    11.3 Berete na vědomí, že společnost Google při provádění požadovaných technických kroků za účelem poskytování Služeb svým uživatelům smí (a) převádět nebo šířit váš Obsah v nejrůznějších veřejných sítích a médiích a (b) provádět takové změny vašeho Obsahu, které jsou potřebné pro přizpůsobení tohoto Obsahu technickým požadavkům připojených sítí, zařízení, služeb nebo médií. Souhlasíte s tím, že tato licence dovoluje společnosti Google provádět tyto činnosti.

    11.4 Potvrzujete a zaručujete společnosti Google, že máte veškerá práva, pravomoc a oprávnění nezbytné k udělení výše popsané licence.

    OdpovědětVymazat
  3. czechneo: EULA se má měnit http://jdem.cz/acv52 Ale moc jsem to nepročítal, takže nevím jak.

    OdpovědětVymazat
  4. Timy, spellchecker AFAIK vypnout nejde. Jde jen nastavit jazyk -- Možnosti -> Drobné úpravy -> Změnit nastavení písma a jazyka -> Jazyky -> Jazyk kontroly pravopisu.

    Czechneo, licence byla nějaký omyl. Matt Cutts už ji dementoval: http://www.mattcutts.com/blog/google-chrome-license-agreement/

    OdpovědětVymazat
  5. Zatím nepřejdu, protože je pouze pro Win :(

    OdpovědětVymazat
  6. Zvláštní jak všem včetně mě chybí ty gesta :)

    OdpovědětVymazat
  7. Gesta a flashblock postrádám také, na ostatní jsem zatím neměl čas narazit. Zůstávám u Opery, ale Chrome jsem okamžitě nasadil na Google Docs.

    OdpovědětVymazat
  8. A co chybějící koš na zavřené taby? Ano něco je na speed dialu, ale to není ono

    OdpovědětVymazat
  9. Nishkam: jestli se nepletu tak jsou k dispozici zdrojové kódy, čili můžeš si je zkompilovat.
    (O tom proč to Google neuděl sám můžeme jen spekulovat ale asi ještě chystá pro ostatní platformy nějaké optimalizace).

    OdpovědětVymazat
  10. Taky mi chybí myší gesta, spousta použitelných rozšíření, které ve FF používám, a taky zjišťuju, že některé weby v tom fungují jen napůl... třeba Facebook a jeho aplikace :))

    Nepřecházím, ale nejspíš zůstane mým primárním prohlížečem na browsení. FF tímto povyšuje na primárně pracovní nástroj :), takže zase můžu mít 2 kloudné prohlížeče a v každém přihlášeného jiného uživatele do služeb Google.

    OdpovědětVymazat
  11. Mam taky pocit, ze nepodporuje ani XSLT transformacie na strane klienta. Hmm, asi preto, lebo je to webkit rendering engine. Google chrome sucks pre mna. Je to velka skoda.

    OdpovědětVymazat
  12. mě dojala absence takové ptákoviny, jako jsou např. vlastnosti obrázku, kolik těch pixelů ta fotka má z toho prohlížeče člověk nezjistí

    OdpovědětVymazat
  13. Chybí mi systémové tlačítko "přenést na druhý monitor". Tím, že Google odstranil klasický titulkový pruh, které mají všechny normální windowsácké aplikace, sice ušetřil místo, ale na druhou stranu zrušil všechny nadstandardní funkce, které do něj umí umí přidat třeba software grafické karty. V tomto ohledu je Chrome doslova nesystémový software :_)

    Chrome má spoustu dalších chybek, ale já si ho užívám podobně jako návštěvu exotické země. Při mnoha příležitostech prostě žasnu a říkám si "to je ale super nápad!" Je hezké vidět, jak se věci dají řešit různě.

    OdpovědětVymazat
  14. Yuhů, Alt+Space normálně funguje.

    OdpovědětVymazat
  15. hm, vam vsem prijde chrome taky dabelsky rychly? me rozhodne ne, na domaci plecce ho trumfne i ff, v praci sice bezi svizneji ale za safarkem porad hodne pokulhava...

    OdpovědětVymazat
  16. Po delší době používání Google Chrome jsem narazil na jednu nepříjemnou věc a to ve spojení s Google Dokumenty.
    Nefunguje mi tam vůbec v tabulkách menu přes pravé tlačítko myši, tedy třeba když chci skrýt sloupce, vůbec se mi nepodaří zobrazit kontextovou nabídku... a to podotýkám, že mám čistou instalaci Chrome, bez žádných "doplňků" a jiných modifikací, vše aktuální.
    ¨Setkal jste se s tím taky někdo?

    OdpovědětVymazat
  17. Doplním si sám, na http://groups.google.com/group/google-chrome-help-troubleshooting/browse_thread/thread/54cc823308497d6a/7e4d42b7aaf503d7 jsem našel odpověď, je to "bug" v Chrome a podle všeho to Google řeší...

    OdpovědětVymazat
  18. Jedna poznámka k absenci Notebooku. Také mi chyběl, ale narazil jsem na odkaz http://googlenotebookblog.blogspot.com/2008/09/theres-been-lot-of-excitement-about.html, kde je popsán návod, jak Notebook přidat do Chrome. Funguje to.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k danému článku rád zveřejním. Osobní vzkazy autorovi nebo jiné příspěvky bez informační hodnoty pro ostatní čtenáře budou z komentářů odstraněny, uvítám je však na adrese marek@sovavsiti.cz.