pondělí 1. září 2008

Prohlížeč od Googlu přichází, jmenuje se Google Chrome

A je to tady, přátelé. Tak dlouho se spekulovalo o tom, zda Google vyvine svůj vlastní prohlížeč (AKA Google Browser), až dnes Philipp Lenssen dostal poštou od Googlu knížečku, která komiksovou formu nový prohlížeč ohlašuje.

Nejprve vše vypadalo jako mystifikace. Proč dostal brožurku jen Philipp a proč Google mlčí? Vše ale záhy vysvětlil autor komiksu Scott McCloud. Google chce komiks zřejmě poslat více významným bloggerům, ovšem Lenssenovi, který bydlí v Německu, ho poslal s předstihem a pošta asi zafungovala nečekaně rychle. Scott také přiznal, Google Browser má být oficiálně uveden již tuto středu.

Jaké vlastnosti má nový prohlížeč od Googlu mít? Komiks (a Philipp Lenssen v článku Google Chrome, Google’s Browser Project) uvádí mj.:
  • Jedná se o open-source založený na vykreslovacím jádru Webkit.
  • Prohlížeč má zabudovaný Google Gears pro práci off-line.
  • Google pro svůj prohlížeč vyvinul rychlejší interpreter JavaScriptu (JavaScript Virtual Machine V8), který uvolní taktéž jako open-source.
  • Záložky (taby) nebudou pod adresním řádkem, ale nad ním.
  • Adresní řádek má jakýsi superinteligentní mechanismus nazvaný Omnibox pro nabízení stránek, které chce uživatel otevřít, aniž by o tom vůbec tušil.
  • Webové aplikace mohou být spuštěny v nezávislém okně bez zbytečných serepetiček (něco jako Mozilla Prism).
  • Prohlížeč si neustále aktualizuje seznam malwaru a phishingových stránek.
Více se dozvíte přímo v komiksu, který Philipp naskenoval a zveřejnil. Kvůli obrovskému celosvětovému zájmu je ale jeho server právě teď dost přetížený. (A stále existuje možnost, že to je velmi dobře naplánovaná mystifikace.)

Aktualizace 2. 9. 08, 0:27: Jak už uvedli někteří komentátoři, Google právě autentičnost informací potvrdil.
Aktualizace 2. 9. 08, 8:59: Philipp Lenssen ukořistil první screenshoty Google Chrome.

Navazující: Proč zatím nepřejdu na Google Chrome.

5 komentářů:

  1. http://googleblog.blogspot.com/2008/09/fresh-take-on-browser.html

    OdpovědětVymazat
  2. http://googleblog.blogspot.com/2008/09/fresh-take-on-browser.html

    :-) O šest minut po vydání článku.

    OdpovědětVymazat
  3. Sákryš, o minutku :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Je středa po půlnoci, více než den od prvních zpráv o Google Chrome, co na to vyhledávač Seznam? Že mlčí? Zavolejte Staníka!...
    zde se ukazuje skutečný náskok světelných let Googlu před seznamáckým vyhledávačem. Kdo to ještě nepochopil a mluví o "vyrovnaném boji", tak asi neví, že císař už dávno nemá šaty. Až se to jen ti jeho poddaní dozví... to bude mela.

    OdpovědětVymazat
  5. zapominas na to, ze si google muze posadit svuj "zrovna featuring produkt" nahoru jak chce a kdy chce..

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k danému článku rád zveřejním. Osobní vzkazy autorovi nebo jiné příspěvky bez informační hodnoty pro ostatní čtenáře budou z komentářů odstraněny, uvítám je však na adrese marek@sovavsiti.cz.