čtvrtek 19. června 2008

Co mi přináší Firefox 3.0? Zatím rozpaky.

Včera jsem si nainstaloval nový Mozilla Firefox 3.0 a od té doby se snažím přijít na to, co užitečného mi pro mou práci s webem přináší. Zatím se mi to moc nedaří. Některé změny jsou trochu k lepšímu, jiné trochu k horšímu, celkový přínos v součtu žádný.

Kompatibilita rozšíření

Nekompatibility rozšíření jsem se dost bál, ale nakonec to není kritické. Z rozšíření, která používám, funguje Delicious Bookmarks, DictionarySearch, FireFTP, Flashblock, Google Global, Google Notebook, Google Toolbar, LastTab, Picnic, Read it Later, Stylish a Web Developer. Nefunguje Better Flicker a Mouse Gestures, které ale šlo nahradit FireGestures. Nefunkční CheckFox, Firebug a Seznam Lištičku zatím oželím, stejně jsem je skoro nepoužíval.

Nový našeptávač

Nově pojatý našeptávač v adresním řádku mne notně vyděsil. Prvních pár hodin jsem v něm nic nemohl najít. Naštěstí mám zabudované nějaké samoučící algoritmy a firefoxí našeptavač také, takže si na sebe začínáme zvykat. Až si oba zvykneme, moje produktivita se zřejmě vrátí k normálu, možná se i o pár promile zvýší.

Nové tlačítko Zpět/Vpřed

Navigace Zpět/Vpřed mi způsobila druhý šok hned po našeptavači. V tomto případě si jsem ale dost jistý tím, že si na ní nezvyknu nikdy a produktivita půjde dolů. Pro pořádek dodávám, že pro pohyb zpět/vpřed o jednu stránku používám výhradně myší gesta. Po tlačítku Zpět sáhnu jen tehdy, když potřebuji skočit dál do historie, a to je právě s novým Firefoxem docela těžké.

Výběr více bloků textu

Na možnost vybrat více nesouvislých bloků textu jsem se docela těšil. Jenže v praxi zjišťuji, že to není tak užitečné, jak jsem předpokládal. Můj oblíbený Google Notebook zaznamená jen poslední vybraní blok a když celý výběr někam zkopíruji, nemohu najít hranice původních bloků. Pro citace, které kopíruji nejčastěji, je to tedy k ničemu.

Další novinky

Dál už to vezmu rychle:

  • Více bezpečí -- nevím, FF 2 mi připadal bezpečný dostatečně. Auto mě s ním nikdy nepřejelo, peníze z karty mi nikdo neukradl, ani virus jsem nikdy nechytil.
  • Vylepšené stahování -- skoro nic nestahuji.
  • Zjednodušená instalace doplňků -- doplňky instaluji jednou za uherský měsíc.
  • Zoomování stránek -- znám z Opery a z IE 7 a nikdy mne moc nenadchlo.
  • Změny vzhledu -- ty jsou, jak známo, vždycky k horšímu, i kdyby byly k lepšímu.
  • Vylepšené záložky -- sorry, používám Del.icio.us.
  • Asociace protokolů s webovými aplikacemi -- nevím, ale integrace s Gmailem a Google Docs mi fungovala i dřív a nic jiného nepotřebuji.
  • Vyšší výkon -- na svém počítači subjektivně nepozoruji.

Když to vše shrnu, zdá se, že mi Firefox 3 přinese velmi málo, pokud vůbec něco. Z pohledu produktivity se mi těch pár hodin na stažení, instalaci, učení novinek a psaní tohoto článku bude asi vracet docela dlouho. Teď jen doufám, že se vrátí dříve, než vyjde Firefox 4.0.

Přehlížím něco? Dělám někde chybu? Poraďte mi v komentářích, jak může Firefox 3 zvýšit mou produktivitu či pohodlí.

17 komentářů:

  1. Subjektivne sleduji (konecne) zrychleni nacitani pri startu. Casto prohlizec zaviram a oteviram znova (na ty zalozky si asi nikdy nezvyknu) takze toto je pro me hodne dulezita zmena. Ve vykonu javascriptu takde doslo ke zlepseni.

    OdpovědětVymazat
  2. Firebug funguje, jen to kdoví proč nenajde update. Já to vyřešíl instalací z https://addons.mozilla.org/cs/firefox/addon/1843

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Marku, mouse gestures taky fungují, jen autor zatím nenahrál novou verzi na addons.mozilla.org. Koukni kdyžtak sem http://www.mousegestures.org/installation.html.

    Ad Historie a tlačítko Zpět. To jsem nepochopil Marku, vždyť tam pořád máš takovou tu malou šipečku pro zobrazení více předchozích stránek ne?

    Já hlavní výhodu vidím v novém našeptávači. Když například chci otevřít nějaký dokument na Google Docs, stačí jeho název zadat do adresního řádku a našeptávač mi nabídne jeho URL. Tahle fíčura pro mě představuje myslím celkem výrazný růst produktivity.

    OdpovědětVymazat
  4. Jinak třeba Firebug nedoporučuji instalovat do normálního produkčního profilu. Přeci jen je dost těžkotonážní a podle mých zkušeností dost zpomaloval běh celého FF. Osobně mám ještě vývojový profil, kde mám všechny utilitky typu Webmaster Toolbar, Firebug apod. Navíc můžeš mít klidně otevřeny 2 okna a v každém jiný profil.

    OdpovědětVymazat
  5. Ten našeptávač je děsně návykový. FF3 už používám od beta verzí a stačil jsem si rychle zvyknout.

    Jinak místo del.icio.us mně vyhovují Foxmarks, pro které je samozřejmě rozšíření, které se nastaví a pak už se nestaráte. Funguje skvěle. Kdykoliv přelezu k jinému PC, záložky mám všude stejné. A navíc Foxmarks umožňuje i profily. Tzn. že se vám nebudou např. plést doma záložky z práce a naopak.

    OdpovědětVymazat
  6. Jirko, díky za upozornění ohledně mouse gestures, ale FireGestures mi stačí.

    S tím tlačítkem Zpět/Vpřed je to tak, že historie je nyní v jediném seznamu, je to nepřehledné a položky "zpět", které potřebuji mnohem častěji, jsou od tlačítka dále. Asi si zvyknu, ale ergonomie se IMHO zhoršila.

    Lukyne, díky za tip na Foxmarks, ale s Del.icio.us jsem naprosto spokojen.

    Jinak jsem, bohužel, objevil pár dalších nepříjemných bugů:

    1) Když hledací pole odkliknu myší, otevřou se mi výsledky hledání do aktuálního tabu (což je někdy docela průšvih -- přicházím o data). Když pole odklepnu entrem, funguje správně a podle nastavení se otevře nový tab.

    2) Zasekává se kontrola pravopisu V Google Toolbaru. Tu používám asi stokrát za den, takže je to docela nepříjemné.

    OdpovědětVymazat
  7. Ad 1) Nevim, jak nutné je použití myši, ale přesto upozorním, že do nového tabu spolehlivě funguje kombinace Alt+Enter.

    OdpovědětVymazat
  8. Marku, pod některé z těch nevýhod bych se klidně podepsal. Firefox se pomalu ale jistě s každou novou verzí stává více prohlížečem, který není navržen pro mne a jsem to já, kdo si musí zvykat nebo jej upravovat. A v tom se nic nezmění, to bude už jen horší a horší.

    Ovšem pokud stále marně hledáte nějaké plus, zkuste si porovnat rychlost u nějakých JavaScriptem "nabušených" aplikací (třeba na Gmailu je to znát). V tohmle ohledu se moje produktivita skutečně zvýšila.

    OdpovědětVymazat
  9. Chtěl jsem původně napsat, že mi nový adresní řádek také vadí, ale za dva dny už si začínám zvykat.

    OdpovědětVymazat
  10. Martine, nechtěl jsem, aby článek vyzněl, jako že má FF3 samé nevýhody. Spíš mi těch užitečných novinek připadá málo na to, aby se zvýšilo číslo verze o 50 % a dělala se s tím taková sláva.

    Věřím, že je FF3 rychlejší. U mne se to ale neprojevuje. Javascript mi dostatečně rychle zvládal už dřív a protože ho spouštím jen asi jednou, dvakrát do týdne (a celou dobu mezi tím ho nezavírám), moc si neužiju ani zrychlení startu.

    OdpovědětVymazat
  11. Prohlížeč není Word nebo Excel, kde se s každou novou verzí očekávají skvělé nové vlastnosti a podstatné zvýšení produktivity. Prohlížeč je "tupým" oknem do světa internetu, a protože FF2 byl už z mého pohledu poměrně dokonalým prohlížečem, co se funkčnosti týče, oceňuji, že se vývoj soustředí na výkon JS jádra, na implementaci nových vlastností CSS a podobně.

    Pro srovnání, ostatní prohlížeče jsou na tom podobně, protože i ty jsou jen "tupými okny do internetu". Nová celá verze většinou přinese jen pár celkem nepodstatných změn UI (které jsou ovšem velmi podstatné pro publicitu!, viz např. tento článek), ale to podstatné se stejně vždy odehrává pod kapotou.

    P.S. Na FF3 zatím nepřecházím kvůli nekompatibilitě pro mě kritického rozšíření Tab Mix Plus (žádnou dev verzi instalovat nechci) a taky asi počkám na Fasterfox. FF2 je zatím zcela OK.

    OdpovědětVymazat
  12. ad jiří:
    Firebug jsem míval trvale vypnutý a zapínal jsem ho jenom v případě, kdy jsem potřeboval něco ladit. To má nová verze určená pro FF3 vyřešené mnohem lépe - nezpomalující funkce fungují pořád (např. Inspect HTML) a ostatní se zapínají jednotlivě (Console, Script, Net).

    OdpovědětVymazat
  13. ff3 má výrazně rychlejší javascript (na stránce s 1-2 skripty je to jedno).
    má zabudované oznamování a blokování stránek s maligním kódem.
    a potvrzuje zákon, že všechny změny (ovládání) jsou k horšímu.
    wagoon: nezvykej si ty, ale ať si zvykne prostřední tlačítko myši.

    OdpovědětVymazat
  14. K tlačítku zpět / vpřed ... používám 'gesto' pravé tlačítko + kolečkem dolů a jsem v seznamu předchozích i následujících stránek, přičemž se nacházím kurzorem na aktuální. Nainstaluji FF3 a mrknu, jestli je to to samé čemu nemůžete přijít na chuť (mě to chutná, ovšem proti gustu...).

    Za zrychlení skritů budu hodně vděčný, několik webových aplikací v mnoha oknech a nemít po ruce kafe nebo svačinu, tak čekám jen tak.

    S firebugem by mě to zajímalo - jak píše Jiří, mít otevřené 2 okna a 2 profily ... co když prohlížeč shodím a znovu nahodím, otevře se to zase stejně? Při tomto procesu (to dělám, když se ff začne přespříliš rozrůstat do paměti - pravda, někdy to bývá po mnoha dnech vytrvalého používání, jindy ale i po pár hodinách) se změní myslím i zapnutí nebo vypnutí firebugu, takže to vypínání firebugu, jak píše Jakub Vrána, stejně nepoužívám. (toto není ověřené, ale mám pocit, že to tak je)

    Ad. klikání myší a aktuální nebo nový tab - když chci nový tab, tak klikání s CTRL bývá jistota. Vy máte nastavené, že z adresního řádku se otvírají nové taby vždy?

    OdpovědětVymazat
  15. Po nainstalování FF3 to chce stále zásuvný modul Adobe Flash Player který mi nejde pro FF nainstalovat ani po odinstalování původního Adobe FP. nevíte prosím někdo co s tím, nebo se mám vrátit k FF2? Díky
    hykam@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  16. tak ja som si s novym firefoxom zacal pomaly, ale isto zvykat na safari. nie pre to, ze by bola 3.0 este pomalejsia, nez 2.0 (skuste si to na 1920x1440 na P4/2.8), ale hlavne preto, ze mi za posledne dva dni dva krat zabudol vsetky hesla a certifikaty..
    a to ma uz dost nastvalo.

    OdpovědětVymazat
  17. Ahoj, jak vypnout kontrolu kompatibility doplňků ve FF je zde, funguje prý i ve v.3:
    http://jasnapaka.bloguje.cz/419081-jak-ve-firefoxu-2-0-vypnout-kontrolu-kompatibility-doplnku.php
    Link je z článku:
    http://petrkrcmar.blog.root.cz/2008/04/02/presel-jsem-na-firefox-3/
    Tak zkuste.
    Alois

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k danému článku rád zveřejním. Osobní vzkazy autorovi nebo jiné příspěvky bez informační hodnoty pro ostatní čtenáře budou z komentářů odstraněny, uvítám je však na adrese marek@sovavsiti.cz.