pondělí 26. května 2008

Vytvořte si myšlenkové mapy z Wikipedie

Jak objem informací ve Wikipedii narůstá, je čím dál těžší se jimi prokousat. Zajímavé řešení nabízí WikiMindMap -- nástroj, který ze zadaného hesla Wikipedie vytvoří myšlenkovou mapu.

Myšlenková mapa hesla Photography

Zkuste zadat třeba heslo Prague a dostanete přehlednou mapu s větvemi historie, kultura, sport, památky atd. Po kliknutí na libovolnou větev se zobrazí podtémata, pro historii např. starověká Praha, éra Karla IV. apod. Kliknutím na některé související téma (označené zelenými šipkami do kruhu) se vytvoří nová myšlenková mapa. Vše hezky funguje i pro relativně abstraktní pojmy, např. photography (fotografování).

Aplikace vyžaduje Flash (tu asi v prohlížeči máte) a znalost angličtiny (tu snad máte v hlavně) nebo některého z dalších podporovaných jazyků (němčina, španělština, francouzština, italština, holandština, polština, portugalština, indonéština). Čeština bohužel chybí.

Související:

5 online nástrojů pro mentální mapování (19. 11. 2007)

3 komentáře:

  1. Díky za dobrý tip. Jenom doplním, že se sice čeština v nabídce zvolit nedá, ale lze ji zadat jako parametr přímo do URL - stačí zaměnit EN.wikipedia.org za CS.wikipedia.org.

    Např:
    http://www.wikimindmap.org/viewmap.php?wiki=cs.wikipedia.org&topic=Praha

    Škoda jenom že není podporováno zobrazení diakritiky. Naštěstí to na funkčnost odkazů nemá vliv.

    OdpovědětVymazat
  2. Pane jo, příklad Prahy krásně ukazuje, že je to fakt užitečná věc (na rozdíl od mnoha "mashupů"). Díky za tip.

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkné ...

    třeba Ajax_(programming)

    Teda až na to, že jsem chtěl pracovat.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k danému článku rád zveřejním. Osobní vzkazy autorovi nebo jiné příspěvky bez informační hodnoty pro ostatní čtenáře budou z komentářů odstraněny, uvítám je však na adrese marek@sovavsiti.cz.