čtvrtek 24. dubna 2008

Který plánovač tras po Evropě je nejlepší

Plánovačů či vyhledávačů automobilových tras je sice dost, ale jen málo z nich funguje přijatelně a žádný dokonale. Nevadí-li vám angličtina a trošku těžkopádnější ovládání, dostanete nejlepší informace z plánovače ViaMichelin. Jednoduchost a srozumitelnost naopak najdete v plánovači Mapy.cz. Pro hračičky, kteří o plánované trase již něco vědí, jsou pak vhodné Mapy Googlu.

Všechny plánovače tras, které dále uvádím, jsem testoval mnohokrát a některé z nich používám pravidelně. Konkrétní data pro tento článek však pocházejí z vyhledávání trasy z Říčan u Prahy do Bledu ve Slovinsku. Pro vyhledávač tras je to docela dobrý test, protože existuje hodně variant lišících se délkou a rychlostí. Navíc je střední a východní Evropa v zahraničních vyhledavačích zmapovaná hůře než Evropa západní.

ViaMichelin

Kdyby šlo jen o kvalitu získaných informací, byl by plánovač ViaMichelin jasným vítězem. Standardně nabízí pět tras -- doporučenou, nejrychlejší, nejkratší, úspornou a objevitelskou (discovery). Pro cestu z Říčan do Bledu se doporučená trasa přes České Budějovice, Salzburg a Villach shoduje s nejrychlejší, ale obecně tomu tak není vždy. ViaMichelin jako jediný plánovač odhadne nejen cenu pohonných hmot, ale spočítá i všechna mýta a jednotlivě je uvede v itineráři.

Mapy.cz

Mapy.cz českého portálu Seznam jsou dobrá volba pro každého, komu angličtina moc nesedí. Nejrychlejší i nejkratší trasu najdou stejně dobře jako ViaMichelin. Nic víc od nich ale nečekejte. Itinerář a mapa neptří k nejpřehlednějším a kromě tisku či exportu do GPS s nimi nic dalšího dělat nejde. Náklady na cestu automobilem si musíte odhadnout sami.

Mapy Google

Google v tomto případě selhal, protože neumí hledat trasy ve Slovinsku (v ostatních Evropských zemích s výjimkou Chorvatska to umí). To ale není jeho jediná vada. Horší je, že nenabízí víc variant trasy a vždy ukáže jen tu, o které si myslí, že je nejrychlejší. Do Villachu by vás tedy hnal přes Mnichov, což je o 120 kilometrů delší a teoreticky jen o pár minut rychlejší než přes Salzburg (ve skutečnosti nejspíš pomalejší).

Na druhou stranu si můžete trasu libovolně přetahovat po mapě myší a sami si tak nalézt ideální kompromis vzdálenosti a času jízdy. Google vám též jako jediný plánovač dovolí nalezenou trasu bez přihlašování uložit, poslat e-mailem apod. Horší kvalitu informací tedy do jisté míry vyvažuje uživatelský komfort.

Další plánovače

Na další plánovače tras klidně zapomeňte. Český Routeplanner Škoda Auto nic navíc neumí a pro trasu do Bledu nebyl ani schopen zobrazit mapu. Map24 má sice mnoho zbytečných vizuálních efektů, ale lepší trasy než Mapy.cz vám nenajde a ovládání je ďábelsky složité. Plánovač tras Tranis je na dnešní dobu směšná vykopávka a o moc lépe na tom nejsou ani Amapy portálu Atlas. Mapy portálu Centrum jsou pak omezeny jen na ČR.

Mimochodem, ve Slovinsku bylo krásně.

Aktualizováno 7. 5. 2008: Trasy lze na Mapách Google vyhledávat již i formou "z X do Y" (např. z Prahy do Benátek). Více v článku Mapy Google ještě jednou česky.

6 komentářů:

  1. Už dlouhá léta také používám pro cesty po Evropě Mappy.com

    OdpovědětVymazat
  2. Vážení, cesty po západní Evropě fungují na většině routeplanerů spolehlivě.. osobně jsem jel nedávno (viz blog) na Ukrajinu a to je už jiné kafe. Zkoušel jsem ŠkodaAuto Routeplaner a ViaMichelin, který jasně zvitězil. Pak jsem měl také navigaci Becker a ta byla schopná mě "Ztratit" i mezi Českým Těšínem a Krakovem, takže si co nejdříve koupim TomToma, kterého jsem už jednou testoval a tuhle dostane brácha na cesty mezi Zlíčínem a Černým mostem.. to je asi tak její výkonný vrchol.

    OdpovědětVymazat
  3. adresa je http://tygrlive.blogspot.com/2008/04/dny-prvn.html

    OdpovědětVymazat
  4. Michale, zkusil jsem Mappy.com a nic moc. Slovinsko vůbec neznají a Říčany také ne (musel jsem napsat Rícany). Cestu do Villachu zvládly dobře, ale mýto spočítaly mírně nadhodnocené.

    OdpovědětVymazat
  5. No, pravda do Říčan jsem se nikdy nenavigoval, ale třeba po Belgii mě Mappy.com dovedl perfektně až na úrovni ulice a čísla popisného už někdy před šesti lety, kdy navigace byla na západě nástrojem podivínů a u nás předmětem vášnivých debat v anarchistických kroužcích.

    OdpovědětVymazat
  6. Potrebuju nahodit trasu z Islandu pres Francii az na Moravu, muze mi nekdo poradit ktery planovac je na to nejlepsI?

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k danému článku rád zveřejním. Osobní vzkazy autorovi nebo jiné příspěvky bez informační hodnoty pro ostatní čtenáře budou z komentářů odstraněny, uvítám je však na adrese marek@sovavsiti.cz.