středa 19. března 2008

Jak zjistit stáří webové stránky

Potřebujete vědět, jak stará je určitá webová stránka. S jistotou a přesně to sice zjistit většinou nejde, ale celkem snadno se můžete dozvědět alespoň to, kdy ji poprvé objevil vyhledavač Google. Postupujte takto:

  1. Do Googlu zadejte dotaz, kterým stránku najdete. Obvykle stačí vybrat delší frázi z jejího titulku či obsahu uzavřenou do uvozovek.
  2. Odkazem Pokročilé vyhledávání vpravo od vyhledávacího pole otevřete formulář rozšířeného hledání.
  3. V poli Datum zvolte minulý rok a spusťte nové hledání tlačítkem Vyhledat Googlem vpravo nahoře. Nyní se u všech nalezených stránek bude zobrazovat datum, kdy je Google poprvé objevil.
  4. Pokud je stránka, o kterou vám jde, starší než jeden rok, ve výsledcích hledání ji nenajdete, v takovém případě najděte v adresní řádce řetězec as_qdr=y, přepište ho na as_qdr=y10 a stiskněte Enter. Nyní by požadovaná stránka měla být na stejné pozici jako na začátku a navíc i s datem.

Tato metoda nebude fungovat, pokud se stránka někdy dříve přestěhovala na jinou adresu. V takovém případě ve skutečnosti zjistíte jen to, od kdy je umístěna na své současné adrese.

Asi existují i další způsoby, jak stáří určité stránky zjistit, a některé třeba jednodušší. Znáte nějaký?

10 komentářů:

  1. Diky za tip. Blog jsem zakladal nedavno, Google me zaindexoval do nekolika malo dni. Presne datum bohuzel Tvou metodou nenaleznu, neni to minuly rok :) Nejaky trik, jak to aplikovat na blogy zalozene tento rok?

    OdpovědětVymazat
  2. Jde to i přes webarchive ale ten nearchivuje zdaleka tolik stránek jako google.

    Botanicus: Podle datumu zveřejnění prvního článku :D

    OdpovědětVymazat
  3. Obecně vzato se stačí podívat kdy byla založena doména (www.nic.cz atp.), myslím si, že ve většině případů to odpovídá cca i vzniku stránek.

    Já vím je to plus mínus autobus :)

    OdpovědětVymazat
  4. to richard machát: z vlastní zkušenosti vím, že z tohoto nelze vycházet ani přibližně. U většiny větších projektů se nejprve zaregistruje doména, tj. značka. Až poté se začne pracovat na webu a od registrace domény do spuštění webu může uběhnout měsíc, půl roku, ale také rok.

    OdpovědětVymazat
  5. Čekal bych, že ten uvedený datum nemusí být přesny, ale že by v každém případě měl odpovídat nějaké době OD zaindexování webu. Že mi to ale vrátí datum PŘED existencí daného webu, mi připadá docela legrační. Konkrétně jsem to zkusil na jednom ze svých webů a vrátilo mi to datum o skoro 2 roky starší. Takže bych na to nespoléhal ani zhruba.

    OdpovědětVymazat
  6. VJ, není možné, že na té adrese bylo již dříve něco jiného?

    OdpovědětVymazat
  7. Mzk: samozrejme nikoliv, prvni clanky mam postdatovane. Nejde mi o muj blog, to vim, mam na to Google Analytics, ale myslel jsem obecne :)

    OdpovědětVymazat
  8. Zásadní odpověď :) Podařilo se mi tak dohledat datum publikace webového článku do seznamu použitých zdrojů ve školní práci, takže díky Marku :)

    OdpovědětVymazat
  9. Já taky děkuji a bylo to taky pro školní práci :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k danému článku rád zveřejním. Osobní vzkazy autorovi nebo jiné příspěvky bez informační hodnoty pro ostatní čtenáře budou z komentářů odstraněny, uvítám je však na adrese marek@sovavsiti.cz.