úterý 5. února 2008

Tabulka pro výpočet mzdy v roce 2008

Vytvořil jsem tabulku pro výpočet měsíční mzdy novým postupem platným po změnách daně z příjmu od ledna 2008. Máte-li pár zaměstnanců a počítáte výplaty např. v Excelu, můžete ji použít jako vzor pro jiný svůj spreadsheet. Pokud žádné zaměstnance nemáte, třeba vám poslouží jako kalkulačka pro počítání vaší vlastní čisté mzdy.

Do vstupního formuláře se zadá hrubá mzda (základní, ne ta super), pořizovací cena služebního vozu (pokud máte firemní auto), zda jste invalidní důchodce, pracující student, kolik máte dětí apod. Z toho se automaticky vypočítá superhrubá mzda, odvody zaměstnavatele i zaměstnance na zdravotní a sociální pojištění, záloha na daň z příjmů (včetně slevy na dani a případného daňového bonusu) a samozřejmě čistá mzda.

Ačkoli je výpočet dost podrobný, použité vzorce nepostihují úplně všechny varianty -- např. se nepřihlíží k dosažení maximálního vyměřovacího základu pro zdravotní a sociální pojištění nebo se nedopočítává odvod zdravotního pojištění z minimálního vyměřovacího základu u příjmů do 8 000 Kč.

Tabulku jsem vytvořil v Dokumentech Google a download nabízím zdarma k volnému použití v těchto formátech:

Za pomoc s aktuální metodikou výpočtu mezd roku 2008 děkuji firmě Altus Development, výrobci podnikového software Vario, který mj. zahrnuje i plnohodnotný mzdový program.

12 komentářů:

  1. Export do Excelu, bohužel, nefunguje správně v české verzi Excelu, protože některé funkce byly přejmenovány nebo se jinak používají. Např. ROUNDUP se jmenuje ZAOKR.NAHORU a druhým parametrem se určuje, které na které řády se má zaokrouhlovat, ale nikoliv číslovkou řádu (0 na jedničky, 1 na desítky, atd.), ale zapsáním číslice řádu (1 pro jedničky = nezaokrouhluje se, 10 na desítky, 100 na stovky, atd.).

    OdpovědětVymazat
  2. To je tedy nepříjemná chybka Excelu. Ten druhý soubor pro OpenOffice jde do excelu uložit a neztrácí na funkčnosti.

    OdpovědětVymazat
  3. to bobo: to je klasicka nelogika (blbost) v excelu, prikazi v nadrodnich jazycich ... kde to kdy videl ... nekomu u nas to jiste vyhovuje (tipuji zakum zakladnich skol), ale pro ostatni? Jen pridelava startosti pri prechodu z jinych jazykovych verzi.

    OdpovědětVymazat
  4. To student: Přesně to si taky myslím. Nevím, kterého s prominutím blbce napadlo lokalizovat i funkce. IMHo by bylo mnohem lepší, kdyby lokalizovány nebyly, protože by pak nemohly nastávat problémy při přechodech na jiné verze.

    OdpovědětVymazat
  5. Neznam Altus Vario, ale jde z toho hruza. Doufam, ze system je zpracovan vyrazne kvalitneji nez tento excel sheet. Napr. bunka E6 :-) Verim, ze zamestnavatelum by se vase zmena libila.

    OdpovědětVymazat
  6. Anonymní, děkuji za komentář. Určitě by ale mně i čtenářům víc pomohlo, kdybyste naznačil, co konkrétně se Vám na výpočtu v buňce E6 nelíbí. Ať zkouším, co zkouším, vrací mi stejné výsledky jako například mzdová kalkulačka serveru Finance.cz. Mají v ní Finance.cz také chybu? Zkouším já něco špatně?

    OdpovědětVymazat
  7. Bunky E6 a E23 maji prohozene hodnoty. Zamestnavatel by mel spravne platit 9% zdravotni a zamestnanec 4.5%. Mel jsem vcera spatnou naladu, tak jsem byl asi zbytecne kriticky. Ta tabulka se mi jinak docela libi. Me jen vcera prislo vtipne, ze autor takove jednoduche tabulky, ktery jeste v clanku dekuje za pomoc firme Altus Development, neni schopen s pomoci teto firmy spocitat ani zdravotni pojisteni. :-) Jsem mozna prilis narocny.

    OdpovědětVymazat
  8. Anonymní, u mne v Google Docs je to přesně tak, jak píšete. Je ale pravda, že tuto chybu jsem tam původně opravdu měl. Zkusil jsem nyní tabulku znovu publikovat a zkontroloval jsem i verzi pro Open Office -- zdá se, že už je v pořádku. Moc děkuji za upozornění.

    Firmě Altus Development děkuji proto, že mi s tabulkou pomohla a oproti mému původnímu návrhu opravila plno chyb. Výpočet zdravotního pojištění hned dvakrát (on se ve skutečnosti počítá kvůli zaokrouhlování malinko jinak, než píšete). Publikování nesprávné verze tabulky není jejich chyba, ale moje (a tak trochu i chyba Google Docs, které mi vždy ukazují tu správnou a neumožní mi ověřit, která je publikovaná).

    Ještě jednou děkuji.

    OdpovědětVymazat
  9. Napsala jsem si hrubou mzdu a počet dětí, vpravo se mi vypočetl daňový bonus,sleva na poplatníka a daň, co mám dále napsat, nebo kam kliknout, aby se mi vypočetly odvody na zdravotní a sociální a čistá mzda? Děkuji Květoslava

    OdpovědětVymazat
  10. Květoslavo, všechno v pravém sloupci, tedy i odvody na sociální a zdravotní pojištění a čistá mzda, by se mělo vypočítat automaticky. Vstupní údaje se zadávají jen do levé části. Pokud Vám něco nefunguje, kontaktujte mne prosím na marek@sovavsiti.cz.

    OdpovědětVymazat
  11. Dobra pomucka. Jeste bych si dovolil upozornit na jedno moznost slevy na dani a tou je partner bez prijmu. (Nejsem si jist jak to je, ale napr. kdyz je zena na materske dovolene)

    OdpovědětVymazat
  12. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k danému článku rád zveřejním. Osobní vzkazy autorovi nebo jiné příspěvky bez informační hodnoty pro ostatní čtenáře budou z komentářů odstraněny, uvítám je však na adrese marek@sovavsiti.cz.