úterý 22. ledna 2008

Jde již vyměnit Powerpoint za Google?

Minulý týden jsem se poprvé odvážil vést celodenní školení s prezentací vytvořenou v Dokumentech Google namísto obvyklého Powerpointu. Žádná katastrofa se nekonala, takže přátelé, jde to..., ale dře to. Prezentace Googlu mají i po posledních vylepšeních dost slabých míst, která budou někomu práci komplikovat a někomu ji asi zcela znemožní.

Abyste se mohli rozhodnout, zda už má smysl začít s prezentacemi Googlu vážněji pracovat, sepsal jsem všechny slabiny, které považuji za důležité.

  • Chybí nástroj pro tvorbu tabulek. Pokud potřebujete předvést tabulku, můžete ji vložit jen jako obrázek (který pak bude na plátně neostrý), nebo importovat snímek z Powerpointu (který pak nepůjde v Dokumentech Google nijak rozumně upravovat).
  • Žádné přechody a efekty. Chcete postupně zobrazovat části snímku? Vytvořte víc kopií téhož snímku a do každé přidejte další část.
  • Nejde vytvářet ani importovat vektorová grafika. Vkládat můžete jen bitmapové obrázky, které jsou ovšem ve srovnání s vektorovou grafikou Powerpointu (typicky různé šipky, bubliny, cliparty apod.) méně ostré. Aktualizováno 25. 1. 2007: Jednoduchá vektorová grafika již vkládat jde.
  • Prezentaci nejde exportovat do žádného formátu, ze kterého by šla zpět importovat. To v důsledku znamená, že svá data nemůžete zálohovat mimo Dokumenty Google.
  • Prezentaci jde vytisknout pouze jedním způsobem, který není zrovna nejpraktičtější (dva snímky na stránku bez většího prostoru pro poznámky).

Suma sumárum, prezentační program je zatím nejslabším článkem Google Office na samé hranici použitelnosti a pro někoho ještě daleko před ní. Ve srovnání s Powerpointem má mnoho nevýhod a žádné výhody (pravda, je zdarma). Tím se liší od ostatních aplikací Google Docs (textového a tabulkového editoru), které toho sice také umějí mnohem méně než Word a Excel, zároveň ale nabízejí některé zajímavé možnosti navíc.

5 komentářů:

  1. No, přechody mezi snímky nejsou zrovna to, co bych na pro tvorbu prezentací potřeboval, ale ty další body vypadají celkem špatně. Píšete, že máte zkušenosti i s dalšími kancelářskými aplikacemi od Googlu, jste s nimi spokojen a přiměly vás uvažovat o jejich používání i v budoucnu?

    OdpovědětVymazat
  2. přechody a efekty? a PowerPoint? myslíte ten sw na posílání spamu s nahými babami nebo pseudo humornými obrázky? ono může být něco horší?

    myslím že je špatná cesta jak PowerPoint tak ten Google Point (a podobné nástroje) aby prezentace dobře vypadala, měla by být něčím postaveným na flashi, který ovládá perfektně vektorovou grafiku a přechodové a ostatní efekty má takové, že vedle něho vypadá PP jak pazourek z doby kamenné

    OdpovědětVymazat
  3. Papi, také přechody a efekty moc nepotřebuji. Postupné zobrazování částí snímku se ale při výkladu hodí dost často -- typicky v případech, kdy chci posluchače nějak zapojit do děje a ptám se jich, co by asi mělo následovat.

    Ostatní aplikace Google Office používám rutinně již asi půl roku a jsem s nimi spokojen. Ve srovnání s MS Office, kterou jsem před tím používal asi 15 let, mi sice plno funkcí chybí, ale Google v součtu vyhrává mobilitou, možnostmi sdílení a jednoduchostí.

    Anonymní, asi mám štěstí (nebo smůlu), ale nikdo mi nahé baby v Power Pointu neposílá. Souhlasím, že Flash nebo SVG by asi byly pro prezentace vhodnější formáty. O několika flashových aplikacích psal nedávno Workaholic v článku Power Point nemusí být jediný nástroj k přípravě prezentace, takže je asi vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  4. Anonym: Na přechodech a efektech by prezentace stát neměla, mám spíše pocit, že se často tyto funkce nadužívají, což mívá kontraproduktivní efekt. Neříkám, že se nikdy nehodí, ale všeho s mírou a vybírat prezentační balík podle tohoto parametru nepovažuji za příliš rozumné.

    Marek: Postupné zobrazování snímku nejčastěji používám, abych posluchače nezahltil (nebo nedezorientoval) a přinášel mu slide po částech průběžně tak, jak o tom povídám. Dříve (na zpětných projektorech) k tomuto "efektu" sloužil obyčejný kus papíru :-)

    Co já považuji za jednu z hlavních vlastností prezentace je orientace na strukturu prezentace, jelikož prezentace by měla být navenek jednoduchá a minimalistická. Posluchač toho většinou nezvládne pojmout příliš mnoho najednou, potažmo když si to musí ještě spojovat s mluveným slovem. Sestavování prezentace bych si v prvním kroku představoval jako symbolické sestavení myšlenkového schématu (příběhu), v druhé jeho napojení na reálná data a ve třetí vygenerování vlastní podoby prezentace. Chytrý program by měl ten poslední krok zvládnout víceméně automaticky na základě předem vybrané šablony, samozřejmě s možností dodatečných editací.

    Tomuto schématu se PowerPoint příliš nepřibližuje, Google Apps je na tom, jak tak čtu, asi ještě hůře.

    OdpovědětVymazat
  5. Bochi, máte pravdu, se strukturou prezentace Vám Google nepomůže. PowerPoint umí alespoň zobrazovat (a editovat) prezentaci v režimu osnovy, což jsem dříve dost využíval. Později jsem si ale začal připravovat přednášky a školení metodou myšlenkových map, takže už tuto funkčnost od prezentačního nástroje nevyžaduji.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k danému článku rád zveřejním. Osobní vzkazy autorovi nebo jiné příspěvky bez informační hodnoty pro ostatní čtenáře budou z komentářů odstraněny, uvítám je však na adrese marek@sovavsiti.cz.