pondělí 31. prosince 2007

Moje webové aplikace roku 2007

Když jsem začínal psát Všemi osmi udělal jsem si inventuru webových aplikací, které používám. Teď končí rok, tak proč si ji neudělat znovu. Tentokrát jsem si aplikace uspořádal podle toho, jak často je používám, a musím se přiznat, že mne samotného výsledek docela překvapil.

Mnohokrát denně

  • Gmail. Jiný e-mailový klient už od jara nepoužívám, takže to je asi pochopitelné.
  • Hledání v Googlu. Stále něco hledám a věkem se to zhoršuje. Denně otravuji strýčka Googla aspoň dvacetkrát.
  • Google Reader. Ještě že nemám moc práce, jinak bych se asi musel krotit.
  • PHP Diplomacy. Deskovou hru Diplomacie jsem hrával naživo před více než dvaceti lety. Nedávno jsem ji zkusil i na webu a dopadlo to ještě hůř než s Google Readerem.

Denně nebo skoro denně

  • Google Notebook stojí na pomezí mnohokrát denně a skoro denně -- někdy tak, jindy onak, podle toho, kolik zrovna potřebuji ulovit informací.
  • Dokumenty Google. Od října mám nový počítač a MS Office jsem do něj už neinstaloval. V Google Docs píšu i tento článek.
  • Del.icio.us. Kromě ukládání vlastních záložek používám Del.icio.us i jako vyhledavač.
  • Vitalist. Kdybych používal Vitalist aspoň tak často jako Google Reader, stal by se ze mne superdokonalý, hyperproduktivní megamanažer. Pohříchu se mi ale do kolonky "skoro denně" vešel jen s odřenýma ušima.
  • Basecamp. Dokud jsem vedl plno projektů, používal jsem Basecamp víc než e-mail. Teď už ho tolik nepotřebuji.

Alespoň jednou týdně

  • Blogger, Textpattern, Drupal -- asi protože mám dost webů a v něčem je tvořit musím.
  • Google Calendar. Frekvence klesá ještě rychleji než u Basecampu. Na dvě-tři školení měsíčně člověk kalendář moc neužije.

Párkrát měsíčně

  • iGoogle. Nevím, čím to je, ale iGooglu jsem stále nepřišel na chuť. A to se přitom snažím.
  • Mapy Google a Mapy.cz (Seznam). Mapy Googlu asi používám častěji, protože toho umějí víc. České adresy a trasy hledám zásadně v obou mapách, protože mne zajímá, které to zvládnou lépe.
  • MindMeister. Od té doby, co jsem psal o aplikacích pro mentální mapování, jsem přišel MindMeisteru na chuť, takže poslední dobou už docela úspěšně útočí na rubriku "alespoň jednou týdně".
  • LinkedIn vlastně skoro nepoužívám. Párkrát do měsíce si mě ale někdo chce přidat do své sítě, takže ho jdu potvrdit či odmítnout.

Jak jste na tom byli s webovými aplikacemi v roce 2007 vy? Používáte často nějaké další, které jsem nezmínil?

15 komentářů:

  1. Díky za pěkný přehled. Souhlasím s Vámi, GoogleReader by měl obsahovat nějaký modul, který by jej po 30 minutách automaticky vypl a nedovolil uživateli znovu se přihlásit.
    Jinak bych přidal ještě pár "ne-aplikací":
    MouseBrains, kterou občas používám při hledání vhodných "metafor" pro výklad žákům, Yotophoto.com pro vyhledávání fotek ve free-databázích
    a Spreeder, abych ten čas s Readerem trochu urychlil.

    MindMeisteru jsem zatím na chuť nepřišel, takže přidám jednu offline aplikaci: denně používám FreeMind - přestože běží pod Javou a trochu zpomaluje počítač, nedovedu si bez něj svůj den představit.

    Přeji Vám úspěšný rok 2008 plný nových, kvalitních web aplikací.

    OdpovědětVymazat
  2. Výborný přehled, díky.

    Já používám hodně iGoogle, kde mám widgety pro Gmail,Calendar a pod.,samozřejmě nechybí ani Garfield :-)

    Za výborný to-do list považuji Todoist (něco jsem o něm napsal na svém blogu). Ten používám hodně často a také ho mám na iGooglu. Myslím že stojí za vyzkoušení.

    OdpovědětVymazat
  3. já zase mohu doporučit Remember The Milk. zhruba v půli prosince představili firefox add-on, který jej umožnuje integrovat do Gmailu, čímž podle mě všechny online GTD-like aplikace překonavá mílovými kroky...

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem převedl poštu z první domény zkusmo na gmail koncem listopadu a už tam mám všechno :)

    Chtěl bych se ale zeptat, jak je to s těmi GoogleDocs? Je tam lepší kompatibilita s Microsoftími výtvory, než v OpenOffice? Pokud ano, tak neváhám.

    Poté co jsem přišel o svoji poštu v Thunderbirdu díky viru, se kterým si antivir neporadil, mi nějak přestává vadit, že bych si svá data ukládal někde jinde, než na svém disku...

    OdpovědětVymazat
  5. No za mě .. jednoznačně chybí časožrout Facebook :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Honzo, kompatibilita Google Docs s MS Office je skoro jistě horší než u Open Office, protože Google Docs toho umějí mnohem méně.

    OdpovědětVymazat
  7. tiez sa prihovaram za remember the milk.

    U mna je to naviac denne aj google analytics, obden aj gogle groups.

    OdpovědětVymazat
  8. Jane (Horno), Facebook mne zatím moc nechytil, ale připomněl jste mi tím LinkedIn -- přidávám ho do seznamu.

    Remember The Milk jsem zkoušel už několikrát. Určitě toho umí víc než Vitalist a jako obecný úkolovník je asi praktičtější. Nepodporuje ale přímo GTD -- musel bych si vymyslet vlastní metodiku, a to se mi zatím nechce.

    OdpovědětVymazat
  9. Remember The Milk vypadá zajímavě, ale nezkoušel jste někdo Add-on GTDinbox?? https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/search?q=GTD&status=4

    Mělo by to být kompatibilní s Gmail 2.0

    OdpovědětVymazat
  10. kdyz uz tu pisete, jak je google reader zrout casu, co treba nejaky clanek o zdrojich? Ci se aspon pochlubte, co tak bezne odebirate.. :)

    OdpovědětVymazat
  11. GTD-inbox doporučuji ani nezkoušet, něco tak chaotického jsem ještě neviděl ;-). nevím, jak funguje v novém gmailu, ale v tom starém mi to přišlo opravdu otřesné a zbytečně pracné...

    OdpovědětVymazat
  12. No, Marku, když to srovnám se sebou, vychází mi z toho to pěkný nepoměr. Dá-li se hledání na Googlu považovat za webovou aplikaci, tak tedy to ano (ovšem přes políčko v browseru, homepage Googlu prakticky neznám). A jinak ... nic. Ještě jsem nepotkal webovou aplikaci, co by se kryla s mými potřebami.

    OdpovědětVymazat
  13. Za sebe bych připsal Linkuj.cz.

    OdpovědětVymazat
  14. Osobně jsem každou chvilku na Gmailu, ale Google Calendar (a To-Do aplikace) jsem časem vyměnil za Outlook. Vyhledávám Googlem, ale často i Jyxem, co se týče obrázků/fotek, hodně hledám na Flickru.

    Největší skokan je u mě Del.icio.us, zjišťuji, že tahle možnost trvalého uskaldnění snadno nalezitelných bookmarků, které se dají i předat, je neocenitelná. Dalším objevem jsou pro mě aukce, eBay se všemi lokalizacemi, i Aukro.

    Google Reader jako čtečku. Na Last.fm se mi tvoří statistiky "posluchačenství".

    P.S.: Diplomacii zrovna s kamarádem sháníme, tj. deskovou verzi. Škoda, že v Čechách už se nedá koupit, to je pak člověk rád za eBay. O webovém hraní jsem se doslechl a s velým obloukem se mu vyhl, vědom si katastrofálních následků pro produktivitu :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Jestli používáš Firefox, doporučuji ke Google readeru i add-on Google Reader Notifier:

    https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/3977

    Všiml jsem si jí teprve před včerejškem a jsem z ní nadšený.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k danému článku rád zveřejním. Osobní vzkazy autorovi nebo jiné příspěvky bez informační hodnoty pro ostatní čtenáře budou z komentářů odstraněny, uvítám je však na adrese marek@sovavsiti.cz.