čtvrtek 22. listopadu 2007

Potřebujeme Google News v češtině?

Pod názvem Zprávy Google byla včera spuštěna česká verze zpravodajského portálu Google News. Nepřichází k nám tato svého času revoluční služba pozdě? Vždyť už je na českém internetu zpravodajských portálů plno. Umějí Google News něco navíc? Ano i ne. Český internet nabízí v podstatě vše, co nabízejí Zprávy Google, a často dokonce lépe. Zatím se to ale nikomu nepodařilo spojit do jediné služby.

Lidé používají zprávy na internetu pro tři různé účely:

  • získání všeobecného rozhledu,
  • ad hoc hledání,
  • monitorování médií.

Všeobecný rozhled můžete získat tak, že si jednou za den prolétnete titulku vybraného deníku nebo sledujete jeho RSS kanál. V praxi ale záleží na tom, zda najdete deník, jehož měřítka důležitosti zpráv vám vyhovují. Agregátory jsou alternativou jen pro ty, kteří mají čas procházet stovky zpráv denně, většinou navíc duplicitních.

Google News jsou sice také agregátorem, leč poněkud chytřejším než většina ostatních. Vybírají zprávy podle důležitosti (resp. podle toho, kolik médií o nich píše) a duplicity podstatně omezují tzv. clustrováním (sdružováním). Tohle uměl dosud na českém internetu jen Nový den, který ale na rozdíl od Zpráv Googlu nenabízí RSS a personalizaci.

Ad hoc vyhledávání ve zprávách nabízí na českém internetu několik služeb, mj. Články.Jyxo.cz, Centrum.cz a Články.cz Seznamu. Výhoda i nevýhoda Jyxa je, že hledá nejenom ve "velkém" zpravodajství, ale i v osobních blozích (tedy obdoba dosud nelokalizovaného Google Blog Search). Výhoda Článků Seznamu je v tom, že prohledává i tištěné zprávy a přepisy z audio/vizuálních médií.

K průběžnému monitorování médií je potřeba, aby služba nabízela pokročilé vyhledávání a jeho výsledky ve formě RSS kanálu. To dosud v ČR uměl jen Seznam a jeho Články (když nepočítám placený monitoring médií).

Když to tedy shrnu, pro jednotlivé účely české Zprávy Google nepotřebujeme. Všeobecný přehled vám poskytne Nový den (netrváte-li na RSS), nejpřesnější vyhledávání a monitoring médií nabízejí Články.cz a vyhledávání s nejširším dosahem Články Jyxa. Chcete-li ale pro všechny tři účely jednu službu, pak pro vás budou Zprávy Google ideální.

4 komentáře:

  1. Ano, potřebujeme!

    Nový den zobrazuje dva články z rubriky (zoufale málo, navíc v úzkém dlouhém pruhu) a nedá se to změnit. Zkoušel jsem ho používat, ale nejde to... :(

    Články.cz jsou super rozsahem médií i exportem do RSS (které sice většinou neodpovídá výsledkům zobrazeným na normálním webu, ale co už), ale absence clusterování z nich dělá služby taky obtížně použitelnou...

    OdpovědětVymazat
  2. Martinere, v zásadě souhlasím. Jen to clustrování bych v případě RSS exportu nepřeceňoval. Funguje dobře pro titulku a rubriky, ale hůře (nebo vůbec) pro hledání. Dlouhodobě sleduji v Google News přes RSS např. vše o Korsice a informaci o tom, kdo vyhrál Korsickou rallye, jsem dostal asi dvěstěkrát.

    OdpovědětVymazat
  3. Novýden.cz hlavně zobrazuje čím dál víc bulvárních titulků (fakticky i médií, tvářících se jako korektní), a zrovna poslední týden jsem ho začal ignorovat. Na Právědnes.cz je toho moc, customizace nepatří mezi nejpohodlnější a načítá se tam dost grafiky. Články na Jyxo.cz mi nesedly nikdy, takže jsem v noci Zprávy Google.cz uvítal docela s nadšením.

    S těmi RSS-kanály to také není nejjednodušší — vybrat jeden seriozní zdroj je u nás prakticky nemožné už od doby, co skončil provoz webu české redakce BBC.

    OdpovědětVymazat
  4. V úvodu článku jste si v podstatě sám odpověděl ...Zatím se to ale nikomu nepodařilo spojit do jediné služby... - a vzhledem k tomu, že se to zatím nikomu nepodařilo spojit dohromady, tak Google News určitě potřebujeme, resp. služba může někomu přijít vhod, protože nabízí něco, co česká konkurence zatím nabídnout neumí/nedokáže/nechce.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k danému článku rád zveřejním. Osobní vzkazy autorovi nebo jiné příspěvky bez informační hodnoty pro ostatní čtenáře budou z komentářů odstraněny, uvítám je však na adrese marek@sovavsiti.cz.