sobota 27. října 2007

Co umí Prism

Mozilla vydala prototyp programu Prism, jehož cílem je osvobodit webové aplikace z okovů okna webového prohlížeče. Otázka v titulku není úplně na místě, protože přínos Prismu má být spíše v tom, co neumí. V podstatě se jedná o Firefox zbavený všech menu, lišt a dalších ovládacích prvků. Před přejmenováním na Prism byl program znám jako Webrunner a česky o něm nedávno psal Adam Hauner.

K čemu je Prism dobrý, když skoro nic neumí? Umožní vám běh webové aplikace (např. Gmailu) v samostatném okně s několika dalšími užitečnými vlastnostmi a funkcemi:

  • Pro jednotlivé aplikace si snadno vytvoříte zástupce, tj. ikony na ploše nebo položky v menu Windows.
  • Běžící aplikace jsou normálně vidět na liště Windows, jde mezi nimi přepínat pomocí Alt+Tab, mohou mít svou vlastní ikonu.
  • Externí odkazy (do jiné domény) se otevírají do okna běžného prohlížeče.
  • Každá aplikace si při dalším spuštění vzpomene na poslední velikost a umístění svého okna.

Osobně se mi na tom nejvíc líbí právě ta poslední vlastnost, protože např. pro editaci dokumentů v Google Docs mi víc vyhovuje užší okno než pro prohlížení běžných webových stránek. Stejně ale Prism asi používat nebudu. Už jsem příliš zvyklý na to, že mi jedno okno prohlížeče stačí skoro na všechno. Navíc mi v Prismu chybí tlačítko Zpět, podpora pro firefoxí doplňky a zrovna Google Docs mi v něm nějak nefungují.

9 komentářů:

  1. Nicméně velice zajímavá věc. Určitě vyzkouším. Vždy jsem přemýšlel o tom, mít na ploše zástupce webových stránek, kam často lezu ...

    OdpovědětVymazat
  2. Hmmm, zajímavé.
    Je to další krůček integrace webového prohlížeče jako "operačního systému", který je pro některé aplikace lepší než normální desktopový OS.

    Nad tématem, co web jako vývojová platforma znamená, jsem se pokusil zamyslet v článku Revoluce web aplikací

    OdpovědětVymazat
  3. [1] tak tohle naštěstí nemusím řešit, jelikož nenávidím ikony na ploše, používám alternativní GUI pro windows LiteStep, jednou z velkých výhod tohoto shellu, je také možnost dát si do popup menu (vychytanější obdoba start menu z exploreru) jako položky webové stránky (které navíc mohu "poslat" do libovolného prohlížeče)

    OdpovědětVymazat
  4. Prism je opravdu pěkný software. Nějakou dobu Prism testuji. Zatím mi vadí dvě věci:

    * Zástupcům nejde přiřadit víceslovný popis (jednotlivá slova je nutné spojit nějakým znakem jinak si zástupce nezapamatuje nastavení a pořád dokola se ptá na adresu atd.).
    * Zástupci mají problém s češtinou v názvu zástupce. Místo českých znaků se zobrazí jiné znaky.

    OdpovědětVymazat
  5. Au, tak teď mě Prism nepotěšil.

    Studuji na VŠCHT Praha a nějaý ... všemohoucí administrátor zde blokuje vše co může. Z tohoto důvodu pro email nemůžeme používat normální klienty jako Outlook, The Bat či Thunderbird. Jedině webmail.

    Říkal jsem si, že Prism by mohl být fajn řešením, jenže ouha - místní síť je připojená přes proxy, kterou Prismu nedokáži vnutit. Nevíte někdo, jestli se s tím dá něco dělat?

    OdpovědětVymazat
  6. Úžasná věc! Díky za tip.

    Firefox mám spuštěný takřka pořád a docela často přijde potřeba ho "shodit" protože se příliš roztahuje v používání paměti. Toto mi hezky běží ve zvláštním procesu a je to nezávislé na ostatních firefoxích věcech.

    Ad. víceslovný popis a čeština: při vytváření to nejde, ale přejmenovat název zástupce umí většina lidí.

    OdpovědětVymazat
  7. Prism jsem vyzkoušel ale oproti staršímu WebRunneru my přijde že více chybový. Například u Gmailu se mi stává, že download manažer sice soubor stáhne, ale nějak vytuhne a v jeho okně není historie stažených příloh vidět. Také se mi stává, že po jednom kliknutí na externí odkaz, se ve firefoxu rozjede najednou nekolik tabů s danou stránkou najednou. Tohle WebRunner nedělal. A nebo to souvisí s novou verzí Gmailu?

    OdpovědětVymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  9. Skvele by bylo, kdyby byl Prism v portable verzi - mohl by se tak klientum davat napr. "CMS v klicence" ;)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k danému článku rád zveřejním. Osobní vzkazy autorovi nebo jiné příspěvky bez informační hodnoty pro ostatní čtenáře budou z komentářů odstraněny, uvítám je však na adrese marek@sovavsiti.cz.