neděle 3. července 2011

Udělejte si na Facebooku kruhy jako v Google+

Testeři nové sociální sítě Google+ jsou nadšení z tamních kruhů, ale ne všichni si uvědomují, že téměř stejné možnosti nabízí už delší dobu Facebook. Pokud byste na Facebooku také rádi četli jen příspěvky od některých přátel a naopak sami zobrazovali své příspěvky jen některým přátelům, popíšu vám, jak to udělat.

Nejprve ale stručně v čem je hlavní (leč jak za chvíli ukážu vlastně jen zdánlivý) rozdíl mezi oběma sítěmi.

Google+

  • Umožňuje jednostranný vztah, tj. A může sledovat B, aniž by to B musel potvrzovat.
  • Ostatní uživatele lze zařadit do různých kruhů, např. Rodina, Přátelé, Following (sledovaní) atd. Kruhy si můžete libovolně vytvářet, jednoho uživatele lze zařadit do více kruhů.
  • Můžete si zobrazit jen příspěvky lidí z určitého kruhu.
  • Můžete dovolit číst svůj příspěvek uživatelům z určitých svých kruhů. Těmto uživatelům se pak zobrazí v jejich Streamu (obdoba Zdi na Facebooku).

Facebook

  • Neumožňuje jednostranný vztah mezi osobními profily. A nemůže sledovat B, pokud B nepotvrdí jeho žádost o přátelství (ponechme teď stranou, že A vidí příspěvky B, Pokud B jeho žádost o přátelství ignoroval).
  • Na úvodní stránce (Zdi) vidíte příspěvky všech svých přátel.
  • Vaše příspěvky se zobrazují na zdích všech vašich přátel.

U Facebooku je to ovšem jen výchozí chování, které můžete změnit pomocí seznamů. Chcete-li dosáhnout stejné funkčnosti, jako v G+, postupujte takto:

  1. Na stránce Přátelé si pomocí tlačítka Vytvořit seznam založte seznamy pojmenované například Všichni, Známí, Přátelé, RodinaSledovat. Své současné přátele přidejte jednak do VšichniSledovat a jednak do jednoho ze seznamů Známí, Přátelé nebo Rodina.
  2. V nastavení soukromí klikněte na Vlastní nastavení, pak na Upravit nastavení a přidělte jednotlivá práva odpovídajícím seznamům.
  3. Na stránce Přátelé klikněte na seznam Sledovat vlevo a pomocí horního vstupního pole přidejte do tohoto seznamu i veřejné profily (firemní stránky), které chcete sledovat. To je bohužel trochu nepraktické, ale jiný způsob jsem pro veřejné profily nenašel.
  4. Na úvodní stránce Facebooku klikněte nahoře na Nejnovější, šipkou vlevo si rozbalte nabídku a vyberte seznam Sledovat. Výslednou stránku si uložte do záložek prohlížeče, protože na tu už teď budete vždy chodit místo stránky úvodní.
  5. Od tohoto okamžiku nemusíte přemýšlet, čí žádost o přátelství potvrdíte. Potvrzujte všechny, ale každého si zařaďte do jednoho či více příslušných seznamů (lze rovnou při potvrzování či žádosti o přátelství).
  6. Stanete-li se fanoušky veřejného profilu, který chcete sledovat, nezapomeňte si ho přidat postupem popsaným v bodu 3.

A to je vše. Nezávisle na tom, koho máte v přátelích, uvidíte příspěvky jen těch, které máte v seznamu Sledovat. Zároveň se o každém svém příspěvku můžete rozhodnout, zda ho mají vidět jen členové rodiny, blízcí přátelé, známí, nebo všichni. Slouží k tomu ikona zámečku pod vstupním polem příspěvku.

Počítejte ovšem s tím, že uvedený postup má dvě nevýhody:

  • Slova přítel a přátelství představují dost silnou psychologickou bariéru, takže vás lidé, kteří by vás chtěli jen sledovat, nejspíš vůbec o přátelství nepožádají. Zároveň může dost lidí, které chcete pro změnu sledovat vy, vaši žádost o přátelství odmítnout.
  • Seznamy nefungují na mobilních aplikacích pro Android a asi ani pro iPhone (to nevím jistě).

6 komentářů:

  1. Myslíš, že se ta +1 vůbec chytí?

    Já lehce nestíhám Facebook + Twitter (naštěstí na LinkedIn se mi zrcadlí informace z Twitteru). A ještě něco dalšího?

    Kdeže je dnes Orkut?

    OdpovědětVymazat
  2. Největší problém je v tom, že to na FB nefunguje. Mam je vytvořené od začátku a jsou opravdu k ničemu. Pokud si vylistuji danou skupinu, nemám tam šechny přispěvky zařazených přátel a už vůbec nefunguje historie...

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní, možná děláte něco špatně. Používám tenhle systém od té doby, co seznamy na Facebooku jsou (asi 2 roky?), a funguje mi perfektně.

    Obecně ovšem platí, že Facebook opravdu nemusí na zeď dávat všechny příspěvky -- viz EdgeRank.

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkný článek. Google v tomto ohledu přeci jen nabídl snazší cestu oproti seznamům na FB, které tak zřejmě uživatelé dostatečně nevyužívají, a v tom je celý vtip. Kruhy jako hlavní komunikovaná USP Google+ mi přijde dobrý marketingový tah, ale uvidíme, jak se nová síť prosadí. K pokoření FB to zřejmě stačit nebude...

    Jinak hezký přehled ke Google+ je na http://www.ranashahbaz.com/google-plus-everything-you-need-to-know

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravím,
    díky za príma rady :-)
    Snažila jsem se upravit nastavení podle nich, ale bohužel se mi pár bodů nepovedlo:
    1) FB bod 2 - nemohu najít nastavení podle seznamů - mám tam jen řátelé, Všichni apod.
    2) FB bod 3 - na stránce Přátelé nemohu najít nastavení "Sledovat".
    Buď se od 3.7.2011 něco změnilo (možné) nebo nekoukám na správná místa (pravděpodobné).

    Děkuji za případnou pomoc.
    cheva

    OdpovědětVymazat
  6. Fajn, je tu "blízcí přátelé" a "znamí" ...nabízí se i možnost člověka nezařadit nikam a mít u něj "fajfku" a napsáno "přátelé" ...mohl by mi někdo prosím říci, kde takto nezařazený člověk v té nové facebookové hierarchii figuruje? Zda se jeho příspěvky budou zobrazovat více nebo méně než u těch co budou zařazeni do "známých" ? Děkuju :)
    (chápe-li to někdo, odpovězte prosím na e-mail: pistu@seznam.cz)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k danému článku rád zveřejním. Osobní vzkazy autorovi nebo jiné příspěvky bez informační hodnoty pro ostatní čtenáře budou z komentářů odstraněny, uvítám je však na adrese marek@sovavsiti.cz.