čtvrtek 27. listopadu 2008

Mapy Google inovovaly ovládání a zobrazení ulic

Před pár dny se změnil základní ovladač (navigátor) na Mapách Google (Google Maps) a nové je i zobrazení ulic (Street View). Skoro současně se zobrazení ulic dostalo i do nové verze googlích map pro iPhone.

Ovladač je nyní podobnější tomu z Google Earth, takže se hned začalo spekulovat, kdy do Map Google přibude Google Earth jako jeden z pohledů. Technicky tomu nic nebrání, plugin pro Internet Explorer a Firefox existuje již několik měsíců a dost webů ho používá (příklad).

Nově na vrcholku ovladače stojí žlutý panáček (Google mu říká Pegman) a čeká, až ho myší přetáhnete na místo v mapě, které nabízí zobrazení ulic. Při přetahování Pegmana se tato místa (při velkém měřítku jednotlivé ulice) zobrazí modře a jakmile Pegmana na takové modré místo postavíte, zobrazí se fotografie ulice, kterou lze ovladačem otáčet a pomocí šipek "procházet".

Virtuální procházka okolo mostu Ponte Vecchio ve Florencii

Zobrazení ulic je v současnosti dostupné v mnoha amerických městech, v Austrálii, v několika japonských městech a v následujících městech a místech Evropy:

  • Španělsko: Madrid, Sevilla, Barcelona, Valencia.
  • Francie: Paříž, Marseilles, Nice, Toulouse, Lille a trasa cyklistického závodu Tour de France.
  • Itálie: Řím, Milano, Florencie, oblast okolo jezera Como.

Zdá se mi, že iPhone zobrazuje ulice pomaleji (i při rychlém připojení) než mapy na velkém počítači, ale to asi nevadí. Zatímco na počítači si cizí město asi "projdete" před tím, než ho opravdu navštívíte, na mobilu si budete chtít spíše jednorázově zkontrolovat, zda opravdu jste v té ulici, ve které podle mapy máte být.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k danému článku rád zveřejním. Osobní vzkazy autorovi nebo jiné příspěvky bez informační hodnoty pro ostatní čtenáře budou z komentářů odstraněny, uvítám je však na adrese marek@sovavsiti.cz.