úterý 2. září 2008

Google Chrome testuje pohotovost zpravodajství i vyhledávačů

Náhlá událost typu uvedení nového prohlížeče Google Chrome (viz můj včerejší článek) může docela hezky otestovat pohotovost (a přesnost) zpravodajství, vyhledávačů a agregátorů novinek. Od rána téma sleduji a výsledky zatím vypadají takto:
  • Většina českých mainstreamových on-line médií přebírá zprávu ČTK, ve které jsou poněkud "nezpravodajské" soudy a dokonce chyby (Chrome má ohrozit dominanci MS Exploreru, předností prohlížeče bude rychlá práce s videosoubory, dnes bude k dispozici ve více než 100 zemích světa apod.).
  • Servery Mafry (iDnes a Technet) sice vydaly doslovně tutéž zprávu, podepsal se však pod ní pan Roman Všetečka. Později do zprávy alespoň doplnil screenshoty z Google Blogoscoped (světe div se, s odkazem na zdroj).
  • IHned vydal tutéž zprávu, vypustil z ní však největší nesmysly (např. ten o videu).
  • Základní vyhledavač Seznamu dosud neví, že nějaký Google Chrome existuje.
  • Vyhledavač článků Seznamu o něm naopak věděl velmi rychle, nachází ale skoro jenom ty bláboly v mainstreamových denících.
  • Zprávy Googlu (Google News) jsou fatálně pozadu -- v češtině zatím jen dva nalezené odkazy, jedna "četka" na Finančních Novinách a jedna bleskovka na Živě.
  • Nedávno spuštěný český Blog Search (viz můj článek Google lokalizoval hledání v blozích) se činí dobře. Byl skoro nejrychlejší (první výsledky již v noci) a většina z dosud 14 nalezených článků je původní.
  • Vítězem testu je ale nejspíš základní hledání Googlu. To bylo ještě rychlejší než hledání v blozích, nachází toho nejvíc a výsledky řadí asi nejlépe. Nenabízí ale RSS a asi by nefungovalo tak dobře, kdyby se o Chromu psalo již někdy dříve.
Závěr? Novináři by měli méně spoléhat na ČTK a více používat Google Blog Search :-)

10 komentářů:

  1. Výtězem... byl to tvrdý boj, tak si zaslouží tvrdé y? ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Jo jo, byl to hodně tvrdý boj. Díky za upozornění, opraveno.

    OdpovědětVymazat
  3. Copak u Chrome to dokážu pochopit, přece jen pro drtivou většinu lidí je tahle zpráva naprosto nedůležitá, ale jeden se pak vždycky bojí, jak kvalitně asi podávají informace ze sfér, kterým už člověk tak nerozumí, viď?

    OdpovědětVymazat
  4. Ta zpráva možná není pro většinu lidí na první pohled zajímavá, ale že by nebyla důležitá...? Co kdyby třeba Volkswagen začal ze dne na den vyrábět nadzvuková dopravní letadla? To by důležité bylo? Asi ano, i když by těmi letadly v následujících třech letech pravděpodobně letělo méně lidí, než kolik jich použije nový prohlížeč.

    OdpovědětVymazat
  5. Důležité zejména pro kodéry, zase bude nutné rozšířit řadu 3 prohlížečů, kde je bezpodmínečně nutné web otestovat.

    OdpovědětVymazat
  6. Ivo: Vzhledem k tomu, že vykreslovací jádro poběží na webkitu, bych se toho vůbec nebál

    OdpovědětVymazat
  7. Hellish: Já teda jo. Problém neni ve vykreslovacím jádře, ale v tom novém Javascriptovém VM. Uvidíme.

    OdpovědětVymazat
  8. chybka v odkazu na základní vyhledávač seznamu - chrom

    OdpovědětVymazat
  9. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  10. Jako prvni zpravu o Chrome jsem se docetl tady :) takze RSS. A pak prisel vyrazny impulz z twitter

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k danému článku rád zveřejním. Osobní vzkazy autorovi nebo jiné příspěvky bez informační hodnoty pro ostatní čtenáře budou z komentářů odstraněny, uvítám je však na adrese marek@sovavsiti.cz.