čtvrtek 26. června 2008

Jak likviduji spam v Gmailu

Přestože má Gmail asi nejspolehlivější antispamový filtr, který znám, občas mi mezi spam zařadí i důležitou poštu. Musím tedy spamovou složku pravidelně kontrolovat, což při velkém počtu nevyžádaných zpráv není zrovna příjemné. Nakonec jsem se ale naučil likvidovat spam v Gmailu docela efektivně a snad se bude moje metoda hodit i vám.

Základní princip je jednoduchý:
  1. Vyhledám nepřečtený spam zadáním in:spam is:unread do hledacího políčka. Tím se mi zobrazí vždy 20 zpráv na stránku -- přesně tolik, kolik se vejde na obrazovku bez nutnosti rolovat.
  2. Očima prolétnu nalezené zprávy (skoro nikdy je nemusím otevírat), a pokud se mezi nimi výjimečně objeví platný email, zaškrtnu ho myší a v rozbalovací nabídce More Actions kliknu na Not spam.
  3. Kombinací kláves *+A (to plus nemačkejte, značí jen současný stisk dvou kláves) vyberu všechny zbývající zprávy a další kombinací kláves Shift+I je označím jako přečtené. Tím zmizí z obrazovky a najede dalších 20 nepřečtených spamů.
  4. Kroky 2 a 3 opakuji tak dlouho, dokud už žádný nepřečtený spam nemám, nebo dokud ze všech těch penisů a viager nezačnu šilhat.
Hlavní výhody uvedeného postupu jsou tyto:
  • Žádný spam neruším, takže kdyby mi náhodou utekl platný e-mail, můžu ho později nalézt. Spam starší 30 dnů Gmail zruší automaticky.
  • Ve výsledcích hledání je jen 20 zpráv, které lze snadno prolétnout bez rolování. V normálním pohledu na spamovou složku mám 50 zpráv, což je méně přehledné.
  • Snadno odchytím i antedatovaný spam, který se ve spamové složce zatřídí daleko dozadu.
  • Většinou nemusím vůbec sahat na myš a práce jde rychle od ruky.
Ještě vám poradím dva tipy na další urychlení celého postupu:
  • Přidáte-li do hledání lang:ru nebo lang:zh, najde vám to jen spam psaný rusky resp. čínsky (bohužel ne všechen), který asi zlikvidujete rychleji, bez zbytečného pročítání.
  • Výsledky hledání mají jednoznačnou adresu, takže si je můžete uložit pro opakované použití do záložek prohlížeče nebo do Quick Links z nových Gmail Labs (funguje jen v americké verzi).

Související:

7 komentářů:

  1. Nejspolehlivější, no, jak se to vezme. Neustále mažu spamy z klasického inboxu. Gmail je nepozná ani poté co je poctivě týdny označuju.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Dane, díky za komentář. Také mi lezou spamy do inboxu, ale je jich málo -- tak do 5 denně, což je něco mezi jedním a dvěma procenty všech došlých spamů. Spamfiltry v jiných klientech mi buď házely do inboxu spamů víc, nebo mi naopak házely víc platných zpráv do spamu. Účinnost spamfiltrů ale asi bude hodně individuální.

    OdpovědětVymazat
  3. GMail nepoužívám, protože když jsem si ho kdysi založižil, tak už po pár dnech mi tam začaly chodit stovky spamů, aniž bych tu schránku byť jen jednou použil, nebo nedej bože někde uvedl svou adresu.

    OdpovědětVymazat
  4. Jak to vsichni delate? Me na Gmail chodi ne vic jak 10 spamu denne?

    OdpovědětVymazat
  5. Martine, dělám to tak, že mám na Gmail přesměrované desítky adres, které se nacházejí na desítkách webů, na některých již přes 10 let. Nikomu to ale neříkejte -- je to moje tajná metoda, jak dosáhnout stovek spamů denně ;-)

    Lokotusi, Vy jste zřejmě musel objevit nějakou jinou tajnou metodu, protože přímo na gmailovou adresu mi chodí spamů poměrně málo a zpočátku nechodily žádné.

    OdpovědětVymazat
  6. Marku, nevím jak jsem to dokázal, ale fakt je, že když jsem si po pár týdnech vzpoměl, že mám mail na jakémsi Gmailu, otevřel jsem to, zděsil jsem se, neboť jsem tam měl ve spam složce několik stovek spamů. A to aniž bych odtud poslal jediný mail, nebo ho někde uvedl.

    Dodnes ten účet mám. Jednou za pár měsíců tam vlezu, smažu celý obsah spam složky a jdu zase pryč.

    OdpovědětVymazat
  7. Teď jsem paní v kanceláři jedné firmy řešil podobný problém - do bookmarků jsem jí nastavil záložku na vyhledávání inbox:spam (faktura|faktury|objednávka|a|tak|dále)

    Teď nevím jestli tu syntaxi píšu správně, dávám to z hlavy. Protože obchoduje pouze s ČR a SR a typy mailů, které chodí se dají přesně specifikovat, tak jí to tam myslím postačí.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k danému článku rád zveřejním. Osobní vzkazy autorovi nebo jiné příspěvky bez informační hodnoty pro ostatní čtenáře budou z komentářů odstraněny, uvítám je však na adrese marek@sovavsiti.cz.