sobota 28. června 2008

15 důvodů proč používám Del.icio.us

Vylepšené záložky ve Firefoxu 3 vás možná přiměly uvažovat o tom, jak efektivně ukládat a organizovat odkazy na stránky, které budete později potřebovat. Já už jsem si za správce záložek dávno vybral Del.icio.us a zde shrnu hlavní důvody.
  1. Na své záložky se dostanu kdykoli a kdekoli, včetně cizích počítačů, na kterých není Firefox a nic na ně nemohu či nechci instalovat. S Del.icio.us mi stačí si pamatovat adresu del.icio.us/MarekP. Na mobilu používám Mobilicio.us.
  2. S rozšířením Delicious Bookmarks je záložkování v Del.icio.us plně integrováno do prohlížeče a může dokonce nahradit jeho vestavěné záložky. Existuje i doplněk pro Internet Explorer (osobně neznám). Záložkovat ale mohu (byť méně pohodlně) i na počítači, kde tato rozšíření nejsou.
  3. Své záložky mohu štítkovat podle témat, účelu, projektů či následujících akcí. To už v novém Firefoxu jde, dříve to ale nešlo.
  4. Při vytváření nové záložky si většinou mohu vybrat ze štítků, kterými stránku označili jiní uživatelé přede mnou. To šetří dost času a přemýšlení.
  5. Inteligentní našeptavač mne vede k tomu, abych štítky používal konzistentně.
  6. Před vytvořením záložky pomocí rozšířením Delicious Bookmarks mohu na stránce vybrat text, který se automaticky přenese do popisku záložky. Jako titulek se vždy nabídne titulek stránky.
  7. Mohu prohledávat nejen své, ale i cizí záložky. Cizí si navíc mohu setřídit podle popularity a nalézt tak stránky, které si uložilo nejvíce uživatelů. Del.icio.us ovšem můžete používat jako vyhledavač oblíbených stránek i v případě, že v něm vlastní záložky nemáte.
  8. Své i cizí záložky mohu filtrovat pomocí několika štítků současně. Del.icio.us mi přitom nabízí další štíky použité současně s již vybranými štítky.
  9. Díky tomu, že jsou mé záložky přístupné na veřejné stránce, mohu si pomocí Google CSE vytvořit vlastní vyhledavač prohledávající plné texty založených stránek.
  10. Pomocí RSS mohu sledovat nové záložky jiných uživatelů s podobnými zájmy, jako mám já. Díky systému "přátelských" vazeb mohu takové uživatele i snadno objevovat.
  11. Sledovat mohu i RSS vlastních záložek nebo si několik posledních zobrazovat na iGooglu. To pro případ, že chci některé v nejbližší době nějak zpracovat.
  12. Záložky k určitému projektu mohu sdílet s ostatními členy týmu. Vybrané záložky jde i doporučovat (posílat) jiným uživatelům. Na druhou stranu mohu některé své záložky označit jako privátní a nikdo cizí je pak neuvidí.
  13. Záložky s určitými štítky mohu zobrazovat na jiné webové stránce. Např. v pravém sloupci úvodní stránky Všemi osmi se automaticky zobrazují moje záložky označené štítkem vsemiosmi.
  14. Del.icio.us nabízí aplikační rozhraní, díky kterému vzniká mnoho rozšiřujících aplikací. Např. nástroj Bookmarks inSuggest mi na základě souvisejících štítků doporučí stránky, které by mne mohly zajímat.
  15. Del.icio.us se jako celosvětově nejpoužívanější záložkovací služba těší široké podpoře v prohlížečích a dalších aplikacích. Není problém přenést záložky z Del.icio.us někam jinam nebo naopak odjinud do Del.icio.us, zálohovat je, exportovat, importovat, synchronizovat atd.
A co vy? Používáte také Del.icio.us? A pokud zatím ne, přesvědčilo vás mých 15 důvodů?

19 komentářů:

  1. A pokud zatím ne, přesvědčilo vás mých 15 důvodů? => Ne

    OdpovědětVymazat
  2. Ten seznam je příliš dlouhý a jeho čtení ubíjí. Působí jako špatná reklama produktu, která neví, co je důležité, a tak chce říct o něm všechno. Navíc článek nereflektuje zásadní rozdíl private - social bookmarks. Záložky ve Firefoxu slouží jinému účelu než "sociálky". To první je čistě pro vás, často jsou to privátní, intimní věci, to druhé jsou odkazy, o něž se chcete podělit se světem. Veřejně ukázat, co je dobrého, ostatním. Argumentace Firefoxem je tedy zcestná.

    OdpovědětVymazat
  3. K používání záložek Delicio a současně instalaci Firefoxu 3 mě přivedl váš předchozí článek "Co mi přináší Firefox 3.0? Zatím rozpaky".
    Po registraci jsem si naimportoval do Delicio všechny své současné záložky z FF2. Ta změť tagů, která v mém profilu vznikla však byla velmi nepřehledná. Rozhodl jsem se tedy, že začnu od začátku a budu záložky přidávat ručně, abych si v nich udělal pořádek. Delicio bohužel nenabízí možnost hromadného mazání odkazů, takže jsem si musel účet zrušit a opětovně založit. Absence hromadných úprav mě u této služby překvapila.
    V současnosti používám Delicio bookmarks současně se záložkami, ze kterých postupně přidávám užitečné odkazy do Delicio. K využívání "komunitních" funkcí jsem se zatím nedostal... ale to je otázka času. S Delicio bookmarks jsem totiž velmi spokojen :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jednou z výhod FF3 je dobré vyhledávání, které spojuje jak historii, tak záložky prohlížeče (a dle mých experimentů skutečně funguje a vyplatí se ho používat).

    Proto se jakožto uživatel http://del.icio.us/hassmanm cítím nyní trochu ochuzen, protože musím hledat nadvakrát (napřed v prohlížeči a pokud neuspěji, tak v del.icio.us).

    Ale je možné, že další verze rozšíření na to zareagují.

    OdpovědětVymazat
  5. Používám a jsem celkem spokojený, až na jeden problém. V rozšíření pro FF mi z neznámého důvodu v nabídce štítků pořád zůstává zhruba padesát kopií jednoho dávno zrušeného štítku. Nevím, jak se jich zbavit.

    OdpovědětVymazat
  6. Pouzivam jak nativni zalozky FF, tak i del.icio.us. Kazdy nastroj k jinemu ucelu. Ty ve FF jako zkratky k webum.

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Marku,

    nechápu moc bod č. 3. Co znamená "štítkovat podle témat, účelu, projektů či následujících akcí"?

    Mohl bys ještě více rozvést bod č.9? Zkoušel jsem si vytvořit daný Custom Search, ale nevím si rady s nastavením. Nestačí mu přeci jen podstrčit stránku http://del.icio.us/kutny ne?

    OdpovědětVymazat
  8. "Jednou z výhod FF3 je dobré vyhledávání, které spojuje jak historii, tak záložky prohlížeče " - tak to já naopak vidím jako ne jeden ale spíš několik kroků zpět a nové záložky v FF3 považuji spíše za chybu než zlepšení, v záložkách jsou do sebe zamíchány záložky, které jsem si vytvořil, se záložkami, které si vytvořil sám FF a historií, takže tam mám namísto jednoduchých a rychle použitelných záložek tuny zbytečného balastu

    OdpovědětVymazat
  9. Sledovat RSS vlastních záložek?
    "bože, stroje výrábějí stroje, jak zvrhlé" :)

    OdpovědětVymazat
  10. Já preferuji soukromí a tedy asociální bookmarkovací sužbu. A to Google Bookmarks. Jak už to u Google bývá, jednoduché intuitivní rozhraní, umí přesně to co je potřeba. Integrace do ostatních aplikací jako Google Notebook, nebo iGoogle. Těžko jim může něco konkurovat.

    OdpovědětVymazat
  11. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  12. 2 Jiří: Ahoj Jirko, co se týče štítkování podle témat, účelu, projektů či následujících akcí pochopil jsem to tak, že:
    * Tématem může být například: SEO, PPC apod.
    * Účel třeba: vylet, divadlo,...
    * Projekt: vsemiosmi, sovavsiti apod.
    * Následující akce: precist, reagovat, roztridit atd.

    Jinak pro vytvoření vlastního vyhledávače, který bude prohledávat stránky uložené v Del.icio.us, lze využít CSE builder, viz http://code.google.com/p/csebuilder/ a http://kbac70.blogspot.com/2007/07/custom-search-engine-builder.html, kde je i popis toho, jak to funguje.

    Mimochodem, propojení Del.icio.us a Google CSE využívá také celkem známé deliGoo (http://www.deligoo.com/).

    OdpovědětVymazat
  13. 2 František Štrupl: Jasně takhle jsem to taky myslel. Nepochopil jsem ale, proč Marek píše, že to dřív nešlo.

    Ad CSE builder...díky kouknu na to

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj Jirko. Ano, myslel jsem to tak, jak píše František. To, že to dříve nešlo, se vztahuje k Firefoxu -- pokud vím, do verze 2 štítkování neměl.

    Všem, kteří preferují soukromí: kromě označení jednotlivých záložek jako soukromých (a tudíž neviditelných pro ostatní), lze samozřejmě založit i anonymní účet a nikomu neříkat, že je váš. Připadá mi to jako naprosto dostatečná ochrana.

    OdpovědětVymazat
  15. bral bych bod 16 - export svych zalozek (napr xml) kvuli zaloze

    ma to del.icio.us svych moznostech ?

    OdpovědětVymazat
  16. Díky za upřesnění Marku. Já to pochopil tak, že v Delicious ve FF2 to nešlo.

    OdpovědětVymazat
  17. Používám pro jeden svůj web ve spojení s FeedBurnerem jako "vycpávku" pro dny, kdy nic nepíšu a jen browzdám.

    OdpovědětVymazat
  18. Uniklo mi prosím něco? Mám na mysli: „...Cizí si navíc mohu setřídit podle popularity a nalézt tak stránky, které si uložilo nejvíce uživatelů ...". Šlo by to upřesnit.
    A když jsem již v tom tázání, jak probíhá filtrování pomocí několika štítků současně? Děkuji.
    František H.

    OdpovědětVymazat
  19. Používal jsem, potom jsem přesedlal na Google Bookmarks a teď znovu kotvím u Opeřích záložek v kombinaci s Opera Sync.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k danému článku rád zveřejním. Osobní vzkazy autorovi nebo jiné příspěvky bez informační hodnoty pro ostatní čtenáře budou z komentářů odstraněny, uvítám je však na adrese marek@sovavsiti.cz.