pondělí 5. května 2008

Poslouchejte rozhlas v Google Readeru

Nedávno jsem narazil na podcasty Českého rozhlasu a přijemně mne překvapilo, jak přehledně jsou členěné jejich RSS kanály. Můžete si vybrat nejen jednotlivé celoplošné a regionální stanice, ale i 8 tematických okruhů (Historie, Kultura, Náboženství, Příroda, Publicistika, Svět, Věda a technika, Zpravodajství) a dokonce i jednotlivé pořady (např. Bolkoviny).

Druhá věc, která mne příjemně překvapila, byl Google Reader. Vůbec jsem netušil, jak dobře je pro poslouchání podcastů přizpůsoben. Pokud Google Reader používáte, rozhodně doporučuji vyzkoušet.

4 komentáře:

  1. Taky si nemuzu Google Reader vynachvalit, jen me udivuje, ze RSS kanaly pouziva tak malo lidi, zas tak moc sofistikovane to neni a setri to neuveritelne cas.

    OdpovědětVymazat
  2. Já s tím, že RSS nejsou sofistikované zase tak moc nesouhlasím. Ač tu jsou už řadu let, přesto se dosus neobjevil nástroj, který by je dokázal zpřístupnit i světu BFU.

    Google Reader je moc pěkná věc a i ty podcasty mají pěkně udělané, ale dokud jeho ovládání nebude stejně jednoduché jako třeba iGoogle, tak to bude pořád jen nástroj těch zdatnějších. Vlastně jsem nepochopil, proč nenapojí Google Reader na Google News, tam je ten logický krok od sledování všech zpráv k přihlášení se k odběru zpráv z konkrétního zdroje. Zda to interně bude vyřešené přes RSS nebo přes robota Google News, to je uživateli jedno.

    BTW líbí se mi, jak jsou řešené podcasty v iTunes. Uživatel téměř nemusí vidět rozdíl mezi podcastem a hudební skladbou ze své knihovny.

    OdpovědětVymazat
  3. Podle me kdo umi, pouzivat Gmail, tak nemuze mit sebemensi problem s Google Reader.

    Ale je pravda, ze nekteri uzivatele maji panickou hruzu z novych veci. Na aplikace reaguji naucenymi postupy a jakakoliv pruzna reakce na deni na obrazovce neexistuje, proste je to jednosmerna komunikace.

    Urcite by pomohl screencast v cestine.

    OdpovědětVymazat
  4. to není tolik pravda, ten Google Reader je dost nedodělaný, například hledání, když hledám konkrétní podcast musím znát přesný tvar slova, které hledám, když zadám jen část výrazu GR nic nenajde a ani hvězdičnová konvence nepomůže
    když hledám slovo Džamila, musím zadat přesně Džamila, když zadám Džamil* nebo Džamil (nevím v jakém pádu je to slovo použito) tak RG nic nenajde, asi to bude chyba GR než těch podcastů

    u těch je dost nepříjemné, že ačkoli je u každého příspěvku link na (původní) mp3 ale když tento link vložím do hudebního přehrávače (foobar2000), hlásí to "Unable to open item for playback (Reported file length changed):
    "http://www.rozhlas.cz/podcast/media/_audio/00711335.mp3"

    Winamp ani iTunes se mi instalovat nechce, neexistuje nějaký šikovný program na přehrávání těchto podcastů, kde by opravdu fungovalo vyhledávání?

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k danému článku rád zveřejním. Osobní vzkazy autorovi nebo jiné příspěvky bez informační hodnoty pro ostatní čtenáře budou z komentářů odstraněny, uvítám je však na adrese marek@sovavsiti.cz.