úterý 4. března 2008

Jaké webové aplikace očekává Matt Cutts v roce 2008

Matt Cutts, známý blogující specialista Googlu na kvalitu vyhledávání, publikoval poněkud opožděně své předpovědi pro rok 2008. Z pohledu webových aplikací (a s ohledem na to, že Matt je zaměstnanec Googlu, i když vždy zdůrazňuje "soukromost" svého blogu) mne zaujaly tyto tři (volně tlumočím):

  • Nejúžasnější produkt roku nebude žádný web 2.0, nýbrž aplikace zlepšující produktivitu práce s elektronickou poštou. Jakmile dostanete nový e-mail, nabídne vám to předpřipravenou odpověď a ukáže souvisejí zprávy.
  • Nová RSS aplikace vezme normální RSS kanál blogu a vybere z něj to nejlepší, nejzajímavější, nejpopulárnější apod. Budete ji moci např. přikázat, aby vám z RSS kanálu Všemi osmi (no, tak přesně to Matt nenapsal) ukázala jen tři nejlepší články měsíčně.
  • Někdo vytvoří nástroj "Google Backup", který bude zálohovat všechna data z vašeho gůůglího kalendáře, Gmailu, Dokumentů, Readeru a Bloggeru.
Na to, abych se ptal na vaše předpovědi pro rok 2008, je už trochu pozdě, ale budete-li mít chuť, komentáře jsou vaše.

3 komentáře:

  1. Dobrý den.
    Místo předpovědí pro rok 2008 si dovolím reagovat na slovo "předpřipravené".
    Jestliže něco udělám předem, nebo to dostanu dopředu nachystané - je to připravené.
    Neumím si představit, co je taková předpřipravená věc - připravená před tím, než je připravená?
    Nemyslím to nijak zle: tento slovní tik mi opravdu vadí a mám dojem, že u Vás je možné s věcnou námitkou pochodit.
    Jinak děkuji za blog (obsahuje zajímavé informace a podněty). A těším se na pokračování seriálu o něm na Sově.
    ms

    OdpovědětVymazat
  2. Marku,

    podobný seznam nápadů a vizí je také na serveru TechCrunch. Společné je to, že většinou se klade důraz na efektivnější komunikaci, konkrétně e-mail. Sám jsem zkoušel třeba doplněk do MS Outlooku Xobni, poměrně zajímavá věc. Co se týká RSS kanálů, pak je mým favoritem fav.or.it. Sice ho nepoužívám, ale možnost přímo při konzumaci zpráv a novinek psát i komentáře je aspoň pro mě velice lákavá.

    OdpovědětVymazat
  3. I kdyz to ma byt pro pay per click, nejvice se tesim az vypusti jejich ad labs. Udajne to ma byt v druhem ctvrtleti.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k danému článku rád zveřejním. Osobní vzkazy autorovi nebo jiné příspěvky bez informační hodnoty pro ostatní čtenáře budou z komentářů odstraněny, uvítám je však na adrese marek@sovavsiti.cz.