pátek 8. února 2008

Žádost o občanský průkaz nejde podat elektronicky

Skončila mi platnost občanského průkazu a snažil jsem se proto zjistit, zda mi internet pomůže s jeho výměnou. Bohužel, nepomůže. Našel jsem jen informace, s čím a na který úřad se musím minimálně dvakrát dostavit osobně.

Chápal bych, že je nutné nový občanský průkaz osobně vyzvednout, ale proč nejde elektronicky podat žádost, když se jedná jen o výměnu propadlého průkazu bez dalších změn, tomu nerozumím. Formulář žádosti o občanský průkaz se strojově čitelnými daty si dokonce nemohu ani sám vytisknout, přestože k vydání nového stačí kromě žádosti předložit již neplatný průkaz, který úřad přeci musí mít někde evidovaný.

Pokud máte také prošlou občanku, prostudujte si podrobnou sekci o občanských průkazech na webu Ministerstva vnitra.

7 komentářů:

  1. jojo, taky jsem na to přišel. Další obtíže jsem identifikoval, když jsem se sám vyfotil, fotku poslal do fotosběrny a dámám pak nebylo dost dobré pozadí. Musel jsem pozadí vyretušovat, znovu poslat do fotosběrny, znova na úřad aby mi paní řekla, že není možné se na fotce OP usmívat, aby byly vidět zuby. To se mi naštěstí už podařilo usmlouvat a na úřad jsem šel už jen dvakrát, kdy jednou si mne dámy pozvaly samy, že mi zapomněly dát podepsat ještě jeden papír a podruhé pro můj nový občanský průkaz. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Marku, ty ses oholil!!! :o)

    OdpovědětVymazat
  3. > Ono by bohatě stačilo aby si člověk
    > nemusel hromadu věcí zařizovat v
    > místě trvalého bydliště

    Coz zrovna v pripade OP jde. Ale to je spis svetla vyjimka.

    OdpovědětVymazat
  4. Radku, píšu jen o situaci, kdy staré občance vyprší platnost a žádné údaje (včetně vzhledu) se nemění. Platnost starých průkazů v takových případech úředník ručním zápisem prodloužil a fotka nebyla potřeba. Že jsem to já, by šlo ověřit při vyzvednutí.

    Posílat občanský průkaz poštou asi naopak není nejlepší nápad.

    OdpovědětVymazat
  5. hlavně by stačilo, aby na těch úřadech byli nebo spíš byly příjemnější:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Jednoducha teorie ...prijdete na urad s dokladem, ktery ma vasi fotku...pas, ridicak, stara obcanka a treba i ten oddaci list, kdyz uz si menite jmeno. Urednik vam na miste udela fotografii, ktera je podle predpisu, natahne ji do pocitace, ktery je pripojen k tiskarne, ktera vyplivne vasi novou obcanku a urednik vam ji s usmevem preda. Vsechno velice realni, snad az na ten usmev :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Bruinee řekl(a)...

    > Ono by bohatě stačilo aby si člověk
    > nemusel hromadu věcí zařizovat v
    > místě trvalého bydliště

    Coz zrovna v pripade OP jde. Ale to je spis svetla vyjimka.
    11. únor 2008 0:35

    To už právě nejde, změnilo se to nějakou novelou. Dřív to šlo, i pro pasy. Teď musíte přesně na ten váš konkrétní úřad.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k danému článku rád zveřejním. Osobní vzkazy autorovi nebo jiné příspěvky bez informační hodnoty pro ostatní čtenáře budou z komentářů odstraněny, uvítám je však na adrese marek@sovavsiti.cz.