pátek 1. února 2008

Mozilla Prism v praxi

O programu Mozilla Prism jsem psal už v říjnu. Od té doby ho používám a nyní bych si s vámi rád vyměnil praktické zkušenosti.

Po delším testování se mi Prism nakonec osvědčil jen na dvě aplikace: Google Reader a Vitalist. V obou v podstatě nepotřebuji běžné ovládací prvky prohlížeče, z Vitalistu neotevírám žádné jiné odkazy a z Readeru převážná většina odkazů vede do jiných domén a otevře se mi tedy v novém tabu Firefoxu.

Kromě těchto dvou aplikací jsem zkoušel i Gmail, Google Docs a několik dalších, ale spokojený jsem nebyl. Na vině vždy byla jedna z těchto vlastností (nebo obě):

  • Nelze se vracet tlačítkem zpět a myšími gesty už vůbec ne. To mi vadí hlavně v Gmailu, ze kterého si navíc někdy ukládám i adresy konkrétních zpráv (což v Prismu také nejde).
  • Odkazy do stejné domény se otevřou do nového okna Prismu a ne nového tabu Firefoxu. To mi zásadně vadí v Google Docs -- i po krátké práci mám na ploše desítky oken, ve kterých se nevyznám.

Jaké jsou vaše zkušenosti? Našli jste webové aplikace pro které vám Mozilla Prism vyhovuje?

6 komentářů:

  1. Osvědčilo se mi to i s Google Calendar

    OdpovědětVymazat
  2. Máte pravdu, pro Google Calendar by se Prism hodil také. Přiznám se, že ten jsem ani nezkoušel, protože ho automaticky otevírám z Google Toolbaru. Asi ho ale zkusím, díky za tip.

    OdpovědětVymazat
  3. Prism jsem asi po dvou týdnech zkoušení zase úplně odinstaloval. Zvyk je prostě příliš silný a nejvíc mi vyhovuje mít všechno v tabech v jediném okně prohlížeče.

    Spíš bych ocenil, kdyby bylo nějak možné izolovat cookies v jednotlivých tabech Firefoxu. Tedy mít pro každý tab vlastní izolovanou sadu cookies, jak to má třeba právě každá instance Prismu. Tedy abych v jednom tabu mohl být například přihlášen do Readeru pod jedním účtem a hned ve vedlejší do Analytics pod jiným účtem. Neznáte někdo nějaké takové řešení?

    OdpovědětVymazat
  4. Následující informace asi nebude čtenářům příliš užitečná, ale já v Prismu spouštím dvě intranetové aplikace: stravovací systém (mj. objednávání obědů) a přítomnost (přítomní a nepřítomní lidé v naší firmě).

    OdpovědětVymazat
  5. Taky to používám s Google calendar. Potom ještě Vitalist, ale ten mi současně trochu zkomírá.

    Mám to tady třeba i pro backpack, ale tam si mě to pořád nějak nezvládá zapamatovat, tak se musím pokaždé přihlašovat.

    A taky mi to jako ikonku aplikace ukazuje nejakou ten defaultni prismovskou zemekouli, uvital bych radeji favicon otevreneho webu.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k danému článku rád zveřejním. Osobní vzkazy autorovi nebo jiné příspěvky bez informační hodnoty pro ostatní čtenáře budou z komentářů odstraněny, uvítám je však na adrese marek@sovavsiti.cz.