úterý 29. ledna 2008

Googlí kalkulačka ve Firefoxu

Asi víte, že v sobě má Google zabudovanou kalkulačku. Třeba už ale nevíte, že ve Firefoxu můžete tuto kalkulačku používat, aniž byste Google vůbec navštívili. Stačí napsat zadání do vyhledávacího pole prohlížeče a výsledek se pod ním automaticky zobrazí (viz obrázek). Ve vyhledávacím poli ovšem musíte mít nastavený jako vyhledavač Google.

Mezi podporované operace patří sčítání (+), odčítání (-), násobení (*), dělení (/), výpočet procent (15% of 100), zbytek po dělení (mod), druhá mocnina (**), libovolná mocnina (dvě na desátou: 2^10), druhá odmocnina (sqrt(1024)). Dále fungují goniometrické funkce (např. sin, cos, tan, sec, csc, cot), dekadické logaritmy (log(16)) apod. Ve vyhledávacím poli Firefoxu nejde použít převody jednotek a měn, které ale přímo v Googlu fungují.

5 komentářů:

  1. Mne prevody jednotek i men ve vyhledavaci okne Firefoxu funguji, konkretne prevody z USD na CZK tam pouzivam denne. Vysledne URL vypada napr. takto:
    http://www.google.cz/search?q=100+usd+in+czk&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a

    OdpovědětVymazat
  2. Uff, tak sem si ten clanek samozrejme neprecetl celej a pisu o necem jinem :) Pardon.
    Jinak jsem tedy znovu koukal, a IMHO to funguje jako standardni naseptavac. Tzn. Googlu se to skutecne zepta (viz tcpdump:), takze veta "aniž byste Google vůbec navštívili" je podle me zavadejici :)

    OdpovědětVymazat
  3. No já myslím, že je celkem jasné, jak byla ta Markova věta "aniž byste Google vůbec navštívili" myšlena.

    Matematická vsuvka

    Pokud fungují dekadické logaritmy, tak vlastně fungují i všechny ostatní, protože logaritmus o libovolném základu lze zapsat jako podíl dvou dekadických logaritmů. ;-)

    Př.: log_2(3)=log(3)/log(2)

    OdpovědětVymazat
  4. A z podobného důvodu jako píše franta fungují i všechny odmocniny ;) x-tá odmocnina z 25 = 25^(1/x)

    OdpovědětVymazat
  5. A fungují pochopitelně i přirozené logaritmy - ln(e) = 1

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k danému článku rád zveřejním. Osobní vzkazy autorovi nebo jiné příspěvky bez informační hodnoty pro ostatní čtenáře budou z komentářů odstraněny, uvítám je však na adrese marek@sovavsiti.cz.