pondělí 10. prosince 2007

Jak synchronizovat Google Calendar s mobilem

Používáte kalendář Googlu (Google Calendar) a telefon s Windows Mobile? Pak se vám asi bude hodit šikovný prográmek na synchronizaci kalendáře GooSync. Jeho instalaci a nastavení provedete takto:

  1. Na webu GooSync se zaregistrujte. Nezadávejte zde přístupové údaje ke svému účtu Googlu! Zvolte si libovolný login (user name) a heslo (password), kterým se pak budete hlásit jen do programu GooSync. Po registraci obdržíte potvrzovací e-mail.
  2. Klikněte na odkaz v potvrzovacím e-mailu a přihlaste se přihlašovacím jménem a heslem, které jste zadali při registraci. Poté budete přesměrování na stránku Googlu s žádostí o povolení přístupu k datům vašeho kalendáře.
  3. Na stránce Googlu schvalte programu GooSync přístup ke svému kalendáři. Tento souhlas můžete kdykoli později odvolat v sekci Autorizované webové stránky svého účtu Google. Po schválení přístupu se na webu GooSync zobrazí stránka s nabídkou telefonů.
  4. Zvolte značku svého telefonu a konkrétní model z nabídky. Máte-li mobil se systémem Windows Mobile, vyberte z rozbalovacího seznamu poslední položku WindowsMobile a pak buď Pocket PC s dotykovou obrazovkou, nebo SmartPhone bez dotykové obrazovky.
  5. Na další stránce potvrďte výběr tlačítkem Save Device a poté Configuration Device. Dostanete se na stránku s instalačním souborem ke stažení a návodem na konfiguraci. Od tohoto okamžiku se může instalace, konfigurace a používání programuGooSync lišit podle konkrétního mobilu. Já dále popisuji postup pro MDA Vario (HTC) s Windows Mobile 5 a dotykovým displejem.
  6. Zvolte instalační soubor odpovídající vašemu mobilu (WindowsMobile), stáhněte ho, přeneste do mobilu a v něm ho spusťte. Tím nainstalujete klienta GooSync.
  7. Na PC přejděte na úvodní stránku webu GooSync a zkontrolujte svá nastavení.
  8. Na mobilu spusťte program GooSync.
  9. Klikněte na Extras ve spodní liště a z menu vyberte Settings... Zobrazí se formulář nastavení.
  10. Ve formuláři zaškrtněte Secure Communication a zadejte své přihlašovací jméno (Username) a heslo (Password) do programu GooSync (ne k účtu Googlu!). Pak nastavení potvrďte tlačítkem OK.

Nyní již můžete na výchozí obrazovce GooSync spustit synchronizaci příkazem Start nebo malou ikonou se šipkami v levém dolním rohu. Proběhne-li vše dobře, váš kalendář se obousměrně aktualizuje a zaznamená se datum a čas aktualizace. Ten pak uvidíte i na úvodní stránce webu GooSync (po přihlášení).

Kromě bezplatné verze má program GooSync i verzi placenou. Na rok stojí 19,95 GBP (asi 41 USD resp. 750 Kč) a oproti verzi zdarma umí mimo jiné:

  • Synchronizovat akce až rok dopředu i dozadu (verze zdarma jen 30 dnů dopředu a 7 dozadu).
  • Synchronizaci více kalendářů (zdarma jen jeden vybraný).
  • Práci s kontakty -- nejen synchronizaci, ale i import, export zálohování a editace.

10 komentářů:

  1. Před pár měsíci jsem řešil synchronizaci google calendar a mojí nokie E50. Toto je skutečně asi jediné řešení co jsem našel. Bohužel (nebo Bohudík??) se to synchronizuje přes GPRS. Ne, že bych nedal těch pár halířů za pár přenesených bytů, ale hledal jsem způsob, jak to synchronizovat přes bluetooth. Neznáte někdo nějaké řešení? Přes Nokia PC suite? Díky.

    OdpovědětVymazat
  2. Rozhodně zajímavější se mi zdá OggSync, který je zdarma v základu a platí se za lepší funkce (mnoha lidem však stačí free verze) a funguje přímo - komunikuje přímo s Google Calendarem a nikoliv s meziserverem. Zkušenosti s mám dobré, lepší než s GooSyncem.

    OdpovědětVymazat
  3. to ja bych jeste prihodil tip na programek SyncMyCal.. ja teda nepouzivam sync s mobilem (vyuzivam sync s outlookem), ale tuto verzi na strankach take nabizi.. :) s jejich produktem jsem velice spokojen a nestal prilis.. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Luboši, řešení bez mobilního internetového připojení neznám. Omlouvám se, že jsem to v článku nezdůraznil -- používám mobil prakticky jen na internet a občas zapomenu, že s ním někteří lidé dělají i něco jiného a stálé připojení nemají.

    Carnero, v čem se Vám zdá OggSync lepší? GooSync také komunikuje s Google Calendarem přímo a za cca. měsíc používání jsem s ním neměl žádný problém (používám verzi zadarmo).

    OdpovědětVymazat
  5. No, to já jsem na svém telefonu (SE k750i s GooSync problém mám. Párkrát jsem synchronizoval a bylo vše v pořádku. Ale pak přišla změna času a v po synchronizaci mám jsem měl v telefonu v kalendáři všr posunuté o hodinu dopředu (například místo 8.15 tam bylo 7.15). Zkusil jsem po čase ještě jednou a zase posunulo se to o další hodinu.
    Kalendář ale pro mne není tak důležitý, tak jsem to nijak neřešil.

    OdpovědětVymazat
  6. Marek Prokop: GooSync vyžaduje registraci a data tečou z mobilu/PDA na servery GooSync a následně na servery Google. Zatímco OggSync komunikuje přímo s Googlem. A osobně mi nedělá moc dobře, když moje soukromá data tečou zbytečně přes cizí servery - víc serverů znamená víc možných očí. Fuj.

    A pokud pominu vlastní paranoiu? První zkouška GooSyncu skončila děsivě. Všechna data v PDA jsem měl pětkrát a musel jsem s tím něco udělat (a že to nebylo zrovna snadné, když nepoužívám Outlook nemusím zdůrazňovat). S OggSyncem jsem problém nikdy neměl.

    OdpovědětVymazat
  7. No jo, Carnero, jenže pokud se do OggSync nemusím registrovat, musím jim dát login a heslo ke svému účtu Googlu, ne? Pokud ano, bylo by to mnohem větší bezpečnostní riziko, protože pak už by nešlo jen o data mého kalendáře, ale i o další služby, ve kterých jde někdy i o dost velké peníze. Přesně z toho důvodu jsem dlouho žádnou synchronizaci nepoužíval.

    OdpovědětVymazat
  8. Neni jednodussi si poridit hostovany Exchange ucet, syncovat to naprimo ActiveSyncem a neresit nejake aplikace 3. stran? ;)

    Ale jenom se ptam...

    OdpovědětVymazat
  9. Mám dobrou zkušenost s GooSync, funguje bez problémů už přes rok.

    OdpovědětVymazat
  10. Tak goosync prestal byt zadarmo :( Nejake alternativy?

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k danému článku rád zveřejním. Osobní vzkazy autorovi nebo jiné příspěvky bez informační hodnoty pro ostatní čtenáře budou z komentářů odstraněny, uvítám je však na adrese marek@sovavsiti.cz.