úterý 4. prosince 2007

Barevné štítky v Gmailu

Pokud používáte Gmail v angličtině a prohlížeč Firefox 2 nebo Internet Explorer 7, můžete si ode dneška obarvit štítky jednou z 12 možných barev. Navíc lze kliknutím na štítek v záhlaví otevřené zprávy přejít na seznam zpráv tímto štítkem označených a kliknutím na X vedle štítku štítek z dané zprávy odstranit. Tato poslední možnost mi přijde praktická, protože štítky odstraňuji často a zatím to bylo dost neohrabané.

13 komentářů:

  1. Napadlo ma k tomu - akym sposobom pouzivate tie labely (stitky)? Ja som sa s tym kedysi hral, a potom som zistil ze to v podstate nepotrebujem...ked sa chcem k niecomu vratit, proste pouzijem search.

    Kedysi som to este pouzival na mailinglisty, ale postupne som sa zo vsetkych odhlasil. ;-)

    Jediny label ktory teraz mam je WaitingFor, tym olabelujem vlastny email co som poslal, na ktory cakam odpoved (v tom zmysle ze ten clovek musi odpovedat, inak ho budem urgovat). No a ked odpovie, label zmazem. Potom mi staci pozriet emaily v tom WaitingFor labely, a hned vidim na ktore odpovede este cakam.

    Ine pouzitie labelov som zatial nenasiel (pre mna).

    OdpovědětVymazat
  2. Mně se líbí, že Gmail může být konečně barevnější :-))

    OdpovědětVymazat
  3. Petře, já používám štítky hlavně pro označení projektů, kterých se e-mail týká a pak také ve filtrech pro automatické odlišení účtů -- do Gmailu mi chodí zprávy pro asi 10 různých adres. Pro ten druhý účel bych sice mohl použít hledání pomocí to:, ale to by bylo zdlouhavější a hlavně by se to nesortovalo automaticky.

    E-maily vyžadující nějakou akci naopak označuji hvězdičkou a teď v nové verzi jsem si na ně začal i odkazovat z úkolovníku. To v předešlé verzi nešlo.

    OdpovědětVymazat
  4. Marek,
    Aky pouzivas ukolovnik?

    Ja som zacal pred casom pouzivat standalone windows GTD applikaciu Tumudo, ktora sa mi dost pozdava. (Ale zatial ju pouzivam moc kratko na to, aby som ju mohol odporucit).

    OdpovědětVymazat
  5. Na úkoly zatím používám hlavně Vitalist, ale chystám se přejít na Remember The Milk (někdy napíšu srovnávací recenzi). Určité typy úkolů mám ale i jinde -- v Google Notebooku (třeba aktualizace školení, o tom už jsem psal), v Google Readeru (články k přečtení a dalšímu zpracování), v BaseCampu (úkoly na některých projektech), v Google Docs (rozepsané články nebo články připravené k vydání) apod.

    Asi v tom mám docela slušný zmatek, ale zatím jsem nenašel způsob, jak všechny tyto zdroje sjednotit tak, aby režie spojování do jediného úkolovníku nepřevážila nad možnou úsporou.

    OdpovědětVymazat
  6. Ja som tiez skusal rozne ukolovniky, velmi sa mi pacil napr. Backpack, ale nakoniec som prisiel k tomu, ze cez ten web je to proste pomale. A navyse, pokial tam nedam vsetky tasky, tak uz sa straca jedna z hlavnych idey GTD, a to ze mam vsetko "von z hlavy".

    Druhy dovod preco som prestal pouzivat backpack je v tom, ze tam sa dali tasky (actions) priradovat k projektom, ale uz nie ku kontextom. Z mojho pohladu jeden z genialnych vynalezov GTD je prave to, ze mozem hned vidiet vsetky Next Actions daneho kontextu, inymi slovami, mozem povedat: "chcem vidiet co vsetko mozem robit prave teraz v tomto kontexte kde som". Aspon u mna to velmi zvysilo produktivitu. A to je dalsi dovod, preco je dobre mat na jednom mieste vsetky tasky.

    Myslim si Marek, ze nie je nutne spojovat vsetky zdroje do jedneho ukolovniku, ale je nutne mat vsetky Actions v jednom ukolovniku. Resp. nie nutne, ale velmi to pomoze. ;-) A pokial je ta NA dobre sformulovana ("Sprav presne tuto vec XY"), tak z toho popisu uz viem, kde su podklady k tej Action (v google docs, v notebooku, v subore na disku atd.)

    OdpovědětVymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. Zajímalo by mne, jak odkazuješ z Gmailu na úkolovník RemMilk? Na Kalendář existuje propojení, ale na Gmail jsem nenašel.

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Marku, jsem asi hrozně nešikovná, ale prostě mi to barení nejde :-(( A to podmínky, zdá se, splňuji: Firefox 2.0.0.11 a Gmail v angličtině... Prosím, poraď...

    OdpovědětVymazat
  10. google taky konecne zprovoznil chat integraci s AIM a ICQ!

    OdpovědětVymazat
  11. Kateřino, když přejedeš myší kousek vpravo od seznamu štítků v pravém sloupci, objeví se malé šipky dolů. Po kliknutí na šipku se pak rozbalí paletka barev.

    Pozor, Gmail musí být v americké angličtině. Britská nestačí. A pokud ho máš pořád otevřený, doporučuji "tvrdý" refresh stránky -- Ctrl+F5.

    OdpovědětVymazat
  12. Marku, díky, vyřešil jsi záhadu ;-)

    OdpovědětVymazat
  13. rofl - ja mel english (UK) a netusil ze by to mohlo cokoliv omezovat - dik za info!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k danému článku rád zveřejním. Osobní vzkazy autorovi nebo jiné příspěvky bez informační hodnoty pro ostatní čtenáře budou z komentářů odstraněny, uvítám je však na adrese marek@sovavsiti.cz.