sobota 17. listopadu 2007

Nový Gmail lépe pracuje s URL

Nová verze Gmailu vydaná začátkem listopadu(1) není jenom rychlejší a vybavená novým správcem kontaktů, ale také lépe zachází s URL. Každá stránka resp. pohled má svou trvalou adresu, kterou lze uložit nebo odkazovat. To má několik výhod:

  • Navigace tlačítky Zpět a Vpřed prohlížeče funguje správně.
  • Jde uložit hledání. Chcete si často zobrazit třeba všechny nepřečtené e-maily v doručené poště? Založte si tento odkaz. Jak vidíte, odkazy na hledání jsou nezávislé na účtu, takže je můžete posílat i jiným uživatelům Gmailu.
  • Můžete si uložit nebo jinak použít odkaz na konkrétní e-mail. To se hodí zejména v kombinaci s dalšími aplikacemi, např. s Google Notebookem.

(1) Nová verze je zatím funkční jen v americké angličtině. Český Gmail popisované možnosti ještě nemá.

9 komentářů:

  1. Tlačítka Zpět a Vpřed mi teda u Gmailu fungovala správně co pamatuju. I teď v české verzi nemají aspoň v mém Firefoxu problém.

    OdpovědětVymazat
  2. Máte pravdu, že tlačítka Vpřed/Zpět fungovala velmi dobře i předešlé verzi. Teď však fungují spolehlivěji a navíc se do historie vždy zapisuje poměrně jednoznačný titulek stránek, takže se jde snáze vracet přes víc stránek.

    OdpovědětVymazat
  3. Take vam jde ta nova verze tak pomalu? Treba konkretne scrollovani seznamem emailu je tak dvakrat pomalejsi nez u puvodni verze. Podotykam ze nemam stare pentium na W98 ale dvoujadro takze bych ocekaval ze se to bude hybat svizne.. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Můj subjektivní pocit je, že většina funkcí pracuje stejně rychle nebo rychleji. Zřetelně pomaleji se mi roluje jen rozbalovací menu tagů. Seznamem e-mailů neroluju prakticky vůbec (pokud myslíte odkazy Older/Newer), takže to neumím porovnat.

    OdpovědětVymazat
  5. Je někde možné nastavit, jaký jazyk při práci s google preferuji? Gmail mám třeba v češtině, ale Analytics v angličtině, známý ho má také v češtině. Nijak zvlášť mi to nevadí, jen bych rád věděl, podle čeho se google rozhodne, jaký jazyk mi zvolí.

    OdpovědětVymazat
  6. Každá jednotlivá aplikace Googlu má vlastní nastavení jazyka. Nevím o tom, že by byla nějaká předvolba pro všechny aplikace.

    OdpovědětVymazat
  7. Nestava se nekomu ze prace v novem gmailu zpusobuje zatuhnuti firefoxu?

    napriklad pokud jsem ve slozce inbox a chci prejit do slozky spam; ve vetsine pripadu proste firefox vytuhne

    nad podobnymi problemy uzivatel mavne rukou a podvedome to svede na svou instalaci XP, ze ji uz ma dlouho, pripadne na firefox, ale nejsem si jisty cim by to mohlo byt

    muze to zpusobovat nejake rozsireni, mam jich 17 a firefox 2.0.0.9

    OdpovědětVymazat
  8. mě toto dělá u IE7, nechápu proč google nepodporuje i Operu a pouští tam vždy ořezanou verzi :(
    imho FF je ještě horší než IE7pro, ale k tomu se nevyjadřujte :)

    OdpovědětVymazat
  9. kdyz si zmenis user agenta v opere treba na ff tak by ti to melo projit

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k danému článku rád zveřejním. Osobní vzkazy autorovi nebo jiné příspěvky bez informační hodnoty pro ostatní čtenáře budou z komentářů odstraněny, uvítám je však na adrese marek@sovavsiti.cz.