sobota 20. září 2008

Google Chrome bude uživatelsky rozšiřitelný

Google plánuje u svého prohlížeče Chrome podporu uživatelských rozšíření. Ojan Vafai z Googlu k tomu včera na konferenci Web 2.0 Expo v New Yorku řekl:
Jsou dva různé druhy doplňků (add-ons). Rozšíření ve stylu Firefoxu a pak uživatelské skripty. V Chromu chceme udělat obojí.
V souvislosti s tím je zajímavé, že v týmu vývojářů Chromu pracuje i Aaron Boodman, autor řešení uživatelských skriptů Greasemonkey pro Firefox a některé další prohlížeče. Zdroj: Google Chrome To Support Add-Ons (InformationWeek).

úterý 16. září 2008

Gmailová laboratoř

Již před časem začal Gmail nabízet nové doplňkové funkce v tzv. Gmail Labs (Laboratoře Gmailu), nyní se zde ale se všemi možnými udělátky roztrhl pytel. Jen za poslední týden jich přibylo 8. Pokud používáte Gmail v americké angličtině, dostanete se do laboratoře kliknutím na zelenou baňku vpravo nahoře, případně přes odkaz Settings a záložku Labs.

V současnosti je v laboratoři 21 rozšiřujících funkcí:
  1. Quick Links - box odkazů na uložené výsledky hledání.
  2. Superstars - rozšiřuje jednu základní hvězdičku o několik dalších. Podle typů hvězdiček jde i vyhledávat.
  3. Pictures in chat - v integrovaném Google Talku můžete vidět obrázek toho, s kým konverzujete.
  4. Fixed width font - vybranou zprávu si můžete zobrazit neproporcionálním fontem.
  5. Custom keyboard shortcuts - různým akcím můžete přiřadit vlastní klávesové zkratky.
  6. Mouse gestures - nahrazuje základní myší gesta, pokud je nemáte v prohlížeči.
  7. Signature tweaks - nastavený podpis umístí před citaci předešlé zprávy.
  8. Random signature - k podpisu připojuje náhodně vybraný citát.
  9. Custom date formats - nastavení formátu data a času nezávisle na jazykovém prostředí.
  10. Muzzle - skryje stavovou informaci o kontaktech.
  11. Old Snakey - krmení hada (hra).
  12. Email Addict - na čtvrt hodiny zablokuje přístup k e-mailu, takže si můžete odpočinout od práce.
  13. Hide Unread Counts - u štítků, inboxu atd. se nezobrazuje počet nepřečtených zpráv.
  14. Default 'Reply to all' - výchozím tlačítkem pro odpověď se stane Odpovědět všem.
  15. Quote selected text - v odpovědi ocituje jen vybraný text z předešlé zprávy.
  16. Navbar drag and drop - umožní změnit pořadí navigačních boxů v levém sloupci.
  17. Forgotten Attachment Detector - jestliže se v textu zprávy zmíníte o příloze (anglicky) a zapomente ji přiložit, Gmail vás upozorní.
  18. Vacation Time! - přednastavení počátečního a koncového data pro automatický odpovídač v nepřítomnosti.
  19. Custom Label Colors - rozšiřuje sadu barev, kterými lze obarvit štítky.
  20. Mark as Read Button - do horní lišty přidá tlačítko Mark as Read (označit jako přečtené).
  21. Go to label - rychlý výběr z mnoha štítků klávesnicí.
Pokud se vám některé rozšíření zalíbí, pamatujte na varování v záhlaví laboratoře:
Žádná z těchto funkcí ještě není připravena pro ostré nasazení. Cokoli se může kdykoli změnit, porouchat či zmizet. (...) Pokud se některá z funkcí rozbije a vy se kvůli tomu nebudete moci přihlásit do svého účtu, jděte na adresu mail.google.com/mail/?labs=0 a laboratoř se dočasně vypne.

sobota 13. září 2008

Vytvoření obsahu a další novinky v Dokumentech Google

Do textového editoru ze sady Dokumenty Google (Google Docs) přibyla tento týden možnost generovat obsah dokumentu a několik vyhledávacích funkcí.
  • Generování obsahu. Do dokumentu členěného nadpisy a podnadpisy lze vložit automaticky vytvořený obsah příkazem Obsah (Table of contents) z menu Vložit (Insert). Při vytváření či změně nastavení obsahu lze zvolit z několika způsobů číslování. Nadpisy a podnadpisy (až 3 úrovně), které se mají do obsahu zahrnout, je třeba předem vyznačit příkazy z menu Formát.
  • Vyhledávání na webu. Vybrané slovo v textu lze přímo vyhledat na webu základním vyhledavačem nebo vyhledavačem obrázků Googlu. Slouží k tomu příkazy z menu Nástroje->Vyhledat slovo na webu.
  • Slovník, thesaurus a encyklopedie. K vybraném slovu si též můžete najít jeho definici resp. synonyma ve slovníku resp. thesauru Merriam-Webster nebo příslušné heslo v encyklopedii Brittanica. Tyto funkce jsou zatím k dispozici jen v anglické (US) verzi programu a nacházejí se v menu Tools->Look up word.

středa 10. září 2008

Greasemetal - uživatelské skripty pro Google Chrome

Nejvíce výtek směřujících na Google Chrome se zřejmě týká jeho nedostatečné rozšiřitelnosti. Ne každému stačí bookmarklety, které jsem zmiňoval v předešlém článku a rozšíření známá např. z Firefoxu zatím prohlížeč od Googlu neumí. Nyní se ale objevila nová možnost -- Greasemetal.

Greasemetal do Chromu přidává podporu spouštění uživatelských skriptů vytvořených původně pro Greasemonkey. Vyvinul ho Kazuho Oku a zatím se jedná o první zkušební verzi. Funkční by měla být s uživatelskými skripty, které jsou kompatibilní s Operou či Safari. Pokud tedy Greasemonkey používáte, nebo by pro vás některé z mnoha hotových skriptů byly užitečné, můžete Greasemetal vyzkoušet.

Odkazy:

pátek 5. září 2008

Bookmarklety mohou nahradit některá rozšíření Firefoxu

Když jsem psal článek Proč zatím nepřejdu na Google Chrome, soustředil jsem se na to, abych nalezl všechny podstatné nedostatky nového googlího prohlížeče, a nikoli na to, jak tyto nedostatky obejít. Chyba, třikrát chyba! Mnoho z nich jde totiž obejít velmi snadno.

Někteří z vás si jistě vzpomenou na doby před Firefoxem, kdy ještě funkčnost prohlížečů nebyla uživatelsky rozšiřitelná. Nebo snad byla? Jistěže byla! Tehdy jsme přeci používali bookmarklety, neboli krátké kousky javascriptového kódu umístěné v liště záložek (bookmarks či favorites, odtud název bookmarklet resp. favelet).

Inu, a právě tyto bookmarklety lze nyní snadno používat i v novém prohlížeči Google Chrome. Jeden konkrétní příklad uvádí oficiální blog Google Notebooku -- chcete-li si do Notebooku ukládat výstřižky stránek i z Chromu, přejděte na stránku s bookmarkletem a myší si ho přetáhněte do lišty záložek. Tu si před tím můžete zobrazit klávesovou zkratkou Ctrl+B (dočasně) nebo v servisním menu (montážní klíč vpravo nahoře) příkazem Vždy zobrazovat lištu záložek.

Pokud byste tedy rádi Google Chrome používali, ale brání vám absence nějakého rozšíření, zkuste si nejprve projít zde odkazované kolekce bookmarkletů.

čtvrtek 4. září 2008

Abeceda podle Googlu a Seznamu

Od té doby, kdy Google spustil svůj našeptavač (Google Suggest), sestavuje Brady Forrest z prvních slov nabídnutých na jednotlivá písmena googlí abecedu. A protože už několik dní funguje na Google.cz nabídka dotazů i v češtině, zkusil jsem podobnou abacedu sestavit také, ovšem navíc i se slovy z Našeptávače Seznamu.

Je docela zajímavé, že se shoduje jen 10 11 z 31 dotazů, tedy skoro přesně jedna třetina. Rozdíly v zájmech uživatelů se přitom nijak výrazně neliší.

Související:

středa 3. září 2008

Proč zatím nepřejdu na Google Chrome

Mám za sebou den používání nového prohlížeče Google Chrome. Ještě v něm napíšu tento článek a pak se zase vrátím k Firefoxu. Pro ty z vás, kterým se nechce Chrome testovat, shrnu hlavní důvody, proč mi zatím nevyhovuje. Třeba vám tím ušetřím trochu času.
  • Chybí mi integrovaný Google Notebook. Pokud jste četli, jak Notebook používám, asi chápete, že bez něj nemůžu být. Teoreticky by šel nahradit třeba programem Evernote, který jsem používal dříve, ale to by byl krok zpět.
  • Nevyhovuje mi kontrola pravopisu. Ve Firefoxu si angličtinu, kterou píšu asi stejně často jako česky, kontroluji Google Toolbarem, češtinu nekontroluji ničím. Spelchecker Chromu jde globálně nastavit jen na jeden jazyk, takže ten druhý mi to vytrvale a rušivě podtrhává. Pokud píšete jen jedním jazykem, asi vám to vadit nebude, ale od vestavěných slovníků moc nečekejte -- i ten anglický zná méně slov než já a český je ještě horší.
  • Chybí Flashblock a blokování animovaných obrazků. Jsem už starší ročník, a když se mi na obrazovce něco hýbe, nejsem schopen číst.
  • Nefungují myší gesta. Nepotřebuji jich moc, vlastně mi stačí ta pro pohyb zpět a vpřed, ale už jsem na ně tak zvyklý, že mi bez nich práce trvá o dost déle.
  • Nejde vyhledávat na stránce vybrané slovo (text) ve více různých vyhledavačích. Jde to jen ve výchozím vyhledavači, já to ale častěji potřebuji ve slovníku (ve FF mám rozšíření The Free Dictionary).
No, a to je asi ze zásadních důvodů vše. Chrome má pár dalších nedostatků (chybějící fullscreen mód pro prezentace, divné skákání po slovech pomocí Ctrl+šipka, nešikovné rotování záložek pomocí Ctrl+Tab apod.), které snižují produktivitu, ale na druhou stranu je ďábelsky rychlý a některé jeho vlastnosti -- zejména chytrý adresní řádek -- zase produktivitu trochu zvyšují. Používal bych ho rád, ale dokud nepominou důvody výše, bohužel.

Aktualizace 5. 9. 2008: Některé chybějící funkce lze doplnit -- viz článek Bookmarklety mohou nahradit některá rozšíření Firefoxu.

úterý 2. září 2008

Google Chrome testuje pohotovost zpravodajství i vyhledávačů

Náhlá událost typu uvedení nového prohlížeče Google Chrome (viz můj včerejší článek) může docela hezky otestovat pohotovost (a přesnost) zpravodajství, vyhledávačů a agregátorů novinek. Od rána téma sleduji a výsledky zatím vypadají takto:
  • Většina českých mainstreamových on-line médií přebírá zprávu ČTK, ve které jsou poněkud "nezpravodajské" soudy a dokonce chyby (Chrome má ohrozit dominanci MS Exploreru, předností prohlížeče bude rychlá práce s videosoubory, dnes bude k dispozici ve více než 100 zemích světa apod.).
  • Servery Mafry (iDnes a Technet) sice vydaly doslovně tutéž zprávu, podepsal se však pod ní pan Roman Všetečka. Později do zprávy alespoň doplnil screenshoty z Google Blogoscoped (světe div se, s odkazem na zdroj).
  • IHned vydal tutéž zprávu, vypustil z ní však největší nesmysly (např. ten o videu).
  • Základní vyhledavač Seznamu dosud neví, že nějaký Google Chrome existuje.
  • Vyhledavač článků Seznamu o něm naopak věděl velmi rychle, nachází ale skoro jenom ty bláboly v mainstreamových denících.
  • Zprávy Googlu (Google News) jsou fatálně pozadu -- v češtině zatím jen dva nalezené odkazy, jedna "četka" na Finančních Novinách a jedna bleskovka na Živě.
  • Nedávno spuštěný český Blog Search (viz můj článek Google lokalizoval hledání v blozích) se činí dobře. Byl skoro nejrychlejší (první výsledky již v noci) a většina z dosud 14 nalezených článků je původní.
  • Vítězem testu je ale nejspíš základní hledání Googlu. To bylo ještě rychlejší než hledání v blozích, nachází toho nejvíc a výsledky řadí asi nejlépe. Nenabízí ale RSS a asi by nefungovalo tak dobře, kdyby se o Chromu psalo již někdy dříve.
Závěr? Novináři by měli méně spoléhat na ČTK a více používat Google Blog Search :-)

pondělí 1. září 2008

Prohlížeč od Googlu přichází, jmenuje se Google Chrome

A je to tady, přátelé. Tak dlouho se spekulovalo o tom, zda Google vyvine svůj vlastní prohlížeč (AKA Google Browser), až dnes Philipp Lenssen dostal poštou od Googlu knížečku, která komiksovou formu nový prohlížeč ohlašuje.

Nejprve vše vypadalo jako mystifikace. Proč dostal brožurku jen Philipp a proč Google mlčí? Vše ale záhy vysvětlil autor komiksu Scott McCloud. Google chce komiks zřejmě poslat více významným bloggerům, ovšem Lenssenovi, který bydlí v Německu, ho poslal s předstihem a pošta asi zafungovala nečekaně rychle. Scott také přiznal, Google Browser má být oficiálně uveden již tuto středu.

Jaké vlastnosti má nový prohlížeč od Googlu mít? Komiks (a Philipp Lenssen v článku Google Chrome, Google’s Browser Project) uvádí mj.:
  • Jedná se o open-source založený na vykreslovacím jádru Webkit.
  • Prohlížeč má zabudovaný Google Gears pro práci off-line.
  • Google pro svůj prohlížeč vyvinul rychlejší interpreter JavaScriptu (JavaScript Virtual Machine V8), který uvolní taktéž jako open-source.
  • Záložky (taby) nebudou pod adresním řádkem, ale nad ním.
  • Adresní řádek má jakýsi superinteligentní mechanismus nazvaný Omnibox pro nabízení stránek, které chce uživatel otevřít, aniž by o tom vůbec tušil.
  • Webové aplikace mohou být spuštěny v nezávislém okně bez zbytečných serepetiček (něco jako Mozilla Prism).
  • Prohlížeč si neustále aktualizuje seznam malwaru a phishingových stránek.
Více se dozvíte přímo v komiksu, který Philipp naskenoval a zveřejnil. Kvůli obrovskému celosvětovému zájmu je ale jeho server právě teď dost přetížený. (A stále existuje možnost, že to je velmi dobře naplánovaná mystifikace.)

Aktualizace 2. 9. 08, 0:27: Jak už uvedli někteří komentátoři, Google právě autentičnost informací potvrdil.
Aktualizace 2. 9. 08, 8:59: Philipp Lenssen ukořistil první screenshoty Google Chrome.

Navazující: Proč zatím nepřejdu na Google Chrome.